Svédország nemzetközi törvényszéket állítana fel az ISIS harcosainak felelősségre vonására

A svéd kormány azt javasolta több szövetségesének is, hogy állítsanak fel egy nemzetközi büntető törvényszéket az ISIS harcosai és tagjai által Irakban és Szíriában elkövetett bűncselekmények felderítése és büntetése érdekében. Mikael Damberg, az ország belügyminisztere már a brit és a holland kormánynak is bemutatta a javaslatot, a szövetségesek támogatásáért lobbizott. Stockholmba pedig júniusra nemzetközi konferenciát hívtak össze, ahol többoldalú egyeztetéseket terveznek a dologról.

A svéd javaslat szerint a törvényszék központja Irakban lenne, szerkezete pedig a Ruanda és Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket tárgyaló nemzetközi törvényszékekéhez hasonlítana.

A svéd kormány szerint a tervük támogatásával az európai államok jeleznék, hogy az ISIS által elkövetett bűncselekményeket kivételesen súlyosnak tartják, ezért sem lehet az egyes országokra hagyni az ítélkezést. A briteknek a Financial Times szerint szimpatikus a javaslat, őket azonban az erkölcsi érveknél jobban megérinti az, hogy a törvényszék felállításával az ISIS oldalán harcoló brit állampolgárokat nem kellene hazahozni, ezt ugyanis az Egyesült Királyság biztonsági okokra hivatkozva eddig igyekezett elkerülni. (Financial Times)