Svédország nemzetközi törvényszéket állítana fel az ISIS harcosainak felelősségre vonására

külföld
2019 május 19., 13:47

A svéd kormány azt javasolta több szövetségesének is, hogy állítsanak fel egy nemzetközi büntető törvényszéket az ISIS harcosai és tagjai által Irakban és Szíriában elkövetett bűncselekmények felderítése és büntetése érdekében. Mikael Damberg, az ország belügyminisztere már a brit és a holland kormánynak is bemutatta a javaslatot, a szövetségesek támogatásáért lobbizott. Stockholmba pedig júniusra nemzetközi konferenciát hívtak össze, ahol többoldalú egyeztetéseket terveznek a dologról.

A svéd javaslat szerint a törvényszék központja Irakban lenne, szerkezete pedig a Ruanda és Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket tárgyaló nemzetközi törvényszékekéhez hasonlítana.

A svéd kormány szerint a tervük támogatásával az európai államok jeleznék, hogy az ISIS által elkövetett bűncselekményeket kivételesen súlyosnak tartják, ezért sem lehet az egyes országokra hagyni az ítélkezést. A briteknek a Financial Times szerint szimpatikus a javaslat, őket azonban az erkölcsi érveknél jobban megérinti az, hogy a törvényszék felállításával az ISIS oldalán harcoló brit állampolgárokat nem kellene hazahozni, ezt ugyanis az Egyesült Királyság biztonsági okokra hivatkozva eddig igyekezett elkerülni. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.