A Kreml tagadja, hogy köze lenne a Strache-ügyhöz

külföld
2019 május 20., 16:11
comments 193

Tagadta a Kreml hétfőn, hogy köze van az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző vezetője, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányához, aki egy nemrég nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta: "Semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz". A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban Peszkov kijelentette: "Nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár".

"Ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze" - közölte.

Dmitrij Peszkovl, a Kreml szóvivője elismerte, hogy Moszkva politikai eszközként tekint a gázcsapra
photo_camera Dmitrij Peszkov Fotó: Vlagyimir Asztapkovics/Szputnyik/AFP

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A magát Aljona Makarovának nevező nő azt állította, hogy Igor Makarov orosz milliárdos unokahúga. Igor Makarov tagadta, hogy köze van az ügyhöz, hozzátéve: nincs unokahúga. Jelezte: jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiderítsék, ki élt vissza a nevével.

Strache a botrány kirobbanása után lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig szombat este bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.