A forrásaik eltitkolása miatt rúgta ki a tulajdonos a Kommerszant két újságíróját

Média
2019 május 21., 17:05
comments 47

A forrásaik eltitkolása miatt mondott fel a Kommerszant orosz gazdasági-politikai napilap tulajdonosa két újságírónak, pedig az információ forrásának feltárása az orosz médiatörvény szerint csak bírósági adatigénylés esetén kötelező – ez derült ki a Kommerszant 11 munkatársának közleményéből, akik a kirúgott társaik iránti szolidaritásból hétfőn felmondtak a lapnál.

Ivan Szafronov különtudósító és Makszim Ivanov rovatvezető-helyettes munkaviszonyát azért szüntette meg Vlagyimir Zselonkin főszerkesztő, mert elutasították, hogy felfedjék az április 17-én megjelent cikkükben szereplő informátoruk kilétét. A cikkben meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állították, hogy Valenytina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke lemondásra készül, utódja pedig Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója lehet. Zselonkin szerint a kifogásolt írás „nem felelt meg a kiadó által támasztott követelményeknek”.

Az elbocsátásuk miatt hétfőn a politikai rovat mind a 11 tagja és Gleb Cserkaszov főszerkesztő-helyettes is távozott a laptól. A tiltakozók ugyan június 15-i hatállyal akartak felmondani, de a belépőiket már kedden letiltották. A Kommerszant 203 munkatársa egy, a Facebookon közzétett közös állásfoglalásban az oroszországi szólásszabadság megsértésének minősítette a történteket.

A Kommerszant kiadójának tulajdonosa 2006 óta az Oroszországban és Nagy-Britanniában is a leggazdagabbak közé tartozó Aliser Uszmanov milliárdos, aki bizalmas kapcsolatokat ápol az orosz legfelső politikai vezetéssel.

photo_camera Illusztráció: Alekszandr Nemenov/AFP

A főszerkesztő a BBC orosz nyelvű kiadásának azt mondta, a döntésével kapcsolatban sem a kormány, sem a tulajdonos nem gyakorolt rá nyomást. Uszmanov szóvivője azt mondta, hogy a tulajdonos személyi kérdésekben nem dönt a lapnál, és nem avatkozik bele a szerkesztőség irányvonalába. A házelnök szóvivője pedig a Govorit Moszkva rádiónak mondta azt, hogy Matvijenkónak nincs oka megszólalni.

Ivan Sztresinszkij, a Kommerszant igazgatótanácsának elnöke a The Bell orosz ellenzéki kiadványnak azt mondta, szerinte a házelnök esetleges távozásáról szóló cikk külső megrendelésre születhetett. Az orosz elnök emberi jogi tanácsa és Oroszország Újságíró Szövetsége az üggyel kapcsolatban aggályainak adott hangot.

A lap 35 újságírója 2011 végén nyílt levélben „megfélemlítéssel” vádolta meg Uszmanovot két kiadói vezető elbocsátása miatt. A felmondás oka egy cikk volt, ami a jelek szerint sérelmes volt Vlagyimir Putyinnak, aki akkor épp miniszterelnök volt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elismerte, hogy az orosz elnöki hivatal figyelemmel kíséri a tekintélyes újság szerkesztősége körül zajló eseményeket. A konfliktust vállalati belügynek nevezte, amibe a Kreml nem kíván beavatkozni. Szafronovot az egyik legtehetségesebb és legprofibb újságírónak nevezte, akit Putyin környezete még az elnök kormányfői éveiből ismer. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.