Az EU Bírósága kimondta: jogsértő az EU-s polgárok haszonélvezeti jogának megszüntetése a magyar mezőgazdasági területeken

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Az Európai Unió Bírósága döntése értelmében Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit, így az jogsértő. Az ítélet szerint a haszonélvezeti jogok megszüntetése a tulajdontól való megfosztásnak minősül.

Szántóföldek Debrecen határában 2014. december 3-án.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az Agrárminisztérium az ítéletre úgy reagált: Brüsszel a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadja a 2014 óta érvényben lévő magyar földtörvényt.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, ami szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amit nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány ezzel azt akarta elérni, hogy az ún. zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt (2014. május 1-én) megszűnik az EU-s állampolgárok földvásárlási moratóriuma. 2018 márciusában az EU-s bíróság a tőke szabad mozgásának nem igazolt korlátozásának minősítette a szabályozást. (MTI)