Hiába a bámulatos árdrágítások, Érd városa szemrebbenés nélkül kifizeti Mészáros Lőrinc gyerekeinek, amit kérnek

  • A szerződés/rész eredetileg becsült összértéke: 3 475 541 812.00 HUF
  • A szerződés/rész végleges összértéke: 6 038 929 697.00 HUF

A remek üzletet Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. kötötte Érd városával. A közbeszerzést - amit az Átlátszó vett észre - az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztésére és bővítésére írta ki a város. 

Érd a Mészáros-gyerekek kedvenc városa, vagy a Fejér B.Á.L. Érd kedvenc cége, vagy mindkettő egyszerre. Nem ez az egyetlen olyan közbeszerzés ugyanis, amit jóval a tervezett ár felett kapott meg a cég. 

Márciusban derült ki, hogy a Fejér B.Á.L. végzi az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését. Az eredetileg becsült 3,79 milliárd forint helyett 5,44 milliárdért.

Szintén ekkor került nyilvánosságra, hogy az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) megépítésére kiírt tenderen is a Fejér B.Á.L. nyert. Az eredeti ár 4,1 milliárd forintra volt belőve, ehhez képest 6 milliárdos ajánlattal nyertek. 

Stadiont is ők építenek Érden, az eredetileg elkülönített 3,3 milliárd forintnál jóval többért, 5,3 milliárd forintért.

A városban Mészáros Lőrinc másik cégének munkagépei is felbukkantak. Tavaly ősszel derült ki, hogy a V-Híd Építő Zrt. és a Mészáros Lőrinc-féle R-KORD Kft. alkotta VR 3040 Konzorcium nyerte a NIF Érd – Érd alsó összekötő vágány és kapcsolódó létesítmények kivitelezésére kiírt tenderét. A két vállalat a becsült érték duplájáért vállalta a munkát, 3,8 milliárd helyett 8,6 milliárdért. 

Korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésünkre azt mondta: „a beruházásoknak van egy mérnöki ára. Az ezt meghaladó 30-40-50 százalékos áremelkedés benne van az építőipari piacban, a 120 százalékos az nincs.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.