Az ország legnagyobb általános iskolájában sztrájkolhatnak a tanárok jövő héten

oktatás
2019 május 22., 13:55
comments 62

A Népszava cikke szerint a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 138 fős tantestületéből 116-an támogatják a május 29-i munkabeszüntetést.

Ez az ország legnagyobb általános iskolája, 1664 diák tanul itt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által május 29-re meghirdetett ágazati sztrájkhoz csatlakozó tanárok azt írják, azért tiltakoznak, mert a terhek folyamatosan nőnek, a munkabérek pedig nem arányosak a munkával. 

 „Nagyon sok olyan probléma szakad a nyakukba, amit nem tudnak jól megoldani, mert nem tartozik a hatáskörükbe. Hatalmas az elvárás feléjük, pedig csak emberből vannak, de a túlterheltségért, az emberfeletti igyekezetért sem jó szót, sem magasabb bérezést nem kapnak, ahogy ez az ország többi iskolájában is így van. Megszűnt a túlórapénz, mindenki annyit helyettesít, amennyit csak bír, és már az őszi szünetre elfáradnak a pedagógusok. Rengeteg túlmunkát jelent az adminisztráció, mindennapos küzdelem a hiányzó kollégák pótlása, maradtak betöltetlen álláshelyek, ugyanis pedagógushiány van” – írták a lapnak elküldött közleményükben. 

A lapnak a sztrájkbizottság egyik tagja elmondta, hogy mindenkiben van egy kis félelem, de ennél erősebb a tenni akarás. Hozzátette, hogy az intézményvezetés még nem foglalt állást a sztrájk ügyében, a pedagógusok pedig arra várnak, hogy a szakszervezet bírósági úton kijárja a munkabeszüntetés idejére szükséges elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodást. 

A PDSZ korábban valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezetet küldött, ám szinte mindenhonnan azt írták vissza, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk nem időszerű. A bíróságnak amúgy ötnapos, nem peres eljárásban kell döntenie, aminek a határideje ma jár le. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.