Heiko Maas szerint a magyar kormány úgy véli, az EU-tagság csak jogokkal jár, kötelességekkel nem

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A magyar kormány úgy véli, hogy az EU-tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek – mondta a német külügyminiszter Berlinben.

Heiko Maas a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén a beszédében kiemelte, hogy az Európai Uniót három alapérték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság tartja össze, és ezeknek az értékeknek a tiszteletétől függ a közösség nemzetközi hitelessége.

Azzt mondta, az EU-ból „profitáló” tagállamoknak „tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon”.

Maas a beszéd utáni pódiumbeszélgetésen azt is mondta: „nagyon nyilvánvaló”, hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amik úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek, ezért „a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását”.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az EP-választásról azt mondta: fel kell lépni azokkal szemben, akik „káoszt, megosztottságot, félelmet keltenek, és tönkre akarják tenni Európát”. A nacionalisták és populisták útja elkerülhetetlenül „káoszba” vezet, ezekre az erőkre a „megalománia, az értékvesztés és a demokrácia megvetése” jellemző, amire „különösen megdöbbentő példa az osztrák jobboldali populisták önfelszámolása” – utalt Heiko Maas az FPÖ volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt alkancellárról a napokban megjelent videofelvételre.

Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP

A németek 80 százaléka „Európa-párti gondolkodású”, és az EP-választáson nem szabad elkövetniük azt a hibát, amit sok brit elkövetett, amikor távol maradt a brexit-népszavazáson – mondta. „Mi vagyunk a többség, csak néha túlságosan csendesek vagyunk”, a vasárnapi EP-választáson viszont „legyünk hangosabbak”, vagyis „szavazzunk egy erős, szuverén és szociális Európára” – mondta Maas.

Szijjártó visszamigránsozott

Ha Magyarország nem teljesítené a kötelezettségeit, azaz nem védené a határát, akkor ma Németországban sok millióval több illegális bevándorló lenne – reagálta Maas kijelentéseire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.