Kína nemzetközi szerződések ellenére az ózonréteget károsító gázokat ereget a levegőbe

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

1987-ben a montreali jegyzőkönyvvel megtiltották bizonyos, az ózonrétegre káros gázok légkörbe engedését. Ilyen gázok az úgynevezett CFC-gázok is, elsősorban ezek felelősek a sztratoszférában lévő ózont, ami az ultraviola-sugárzástól véd bennünket. A CFC-gázoknak hatalmas a felelősségük a sarki jégtakarók fölötti ózonréteg károsodáséban is.

A montreali jegyzőkönyv elfogadása után a CFC-gázok, és különösen a CFC-11 aránya a légkörben meredeken esni kezdett, és ez így ment egészen 2012-ig, mikor a zuhanás lassulni kezdett. Most kiderült 2013 és 2017 között a lassulás üteme a felére csökkent, ami olyan nagy változás, és a CFC-11 annyira ritka, hogy minden bizonnyal új, illegális kibocsátó áll a dolog mögött.

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a szennyezés forrása valahol Kelet-Ázsiában lehet, dél-koreai tudósok most viszont részletes égköri elemzéssel kimutatták, hogy a CFC-11 Kínából, egészen pontosan Santung és Hopej tartományokból jön. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.