Kína nemzetközi szerződések ellenére az ózonréteget károsító gázokat ereget a levegőbe

1987-ben a montreali jegyzőkönyvvel megtiltották bizonyos, az ózonrétegre káros gázok légkörbe engedését. Ilyen gázok az úgynevezett CFC-gázok is, elsősorban ezek felelősek a sztratoszférában lévő ózont, ami az ultraviola-sugárzástól véd bennünket. A CFC-gázoknak hatalmas a felelősségük a sarki jégtakarók fölötti ózonréteg károsodáséban is.

A montreali jegyzőkönyv elfogadása után a CFC-gázok, és különösen a CFC-11 aránya a légkörben meredeken esni kezdett, és ez így ment egészen 2012-ig, mikor a zuhanás lassulni kezdett. Most kiderült 2013 és 2017 között a lassulás üteme a felére csökkent, ami olyan nagy változás, és a CFC-11 annyira ritka, hogy minden bizonnyal új, illegális kibocsátó áll a dolog mögött.

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a szennyezés forrása valahol Kelet-Ázsiában lehet, dél-koreai tudósok most viszont részletes égköri elemzéssel kimutatták, hogy a CFC-11 Kínából, egészen pontosan Santung és Hopej tartományokból jön. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.