A magyar rendőrség megnyugtatja az osztrák állatvédőket, hogy nem akarják levágni a lesántult rendőrlovakat

A magyar rendőrség reagált azoknak az osztrák állatvédőknek a keddi közleményére, aki megakadályoznák az Ausztriában lesántult magyar rendőrlovak hazaküldését, mert attól tartanak, hogy a sérülés miatt itthon nem lennének jók a túlélési esélyeik. 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata most közölte, hogy nem fenyegeti vágóhíd az Ausztriában megsérült magyar rendőrlovakat, a nóniuszok hamarosan újra szolgálatba állhatnak Magyarországon.

Fekete mezőhegyesi nóniuszFotó: Békés Megyei Értéktár

Megjegyezték, hogy a két nóniusz valóban kisebb sérüléseket szerzett az ausztriai kiképzés során. A Készenléti Rendőrség szakemberei állatorvossal közösen a helyszínen vizsgálták meg Zalánt és Zadart, melynek során a kiképzések, edzések közben előforduló minimális sérülést állapítottak meg. 

Az állatokat az osztrák partner visszaadja a magyar rendőrségnek és az Állatorvostudományi Egyetem szakvéleménye alapján rövid, néhány hónapos rehabilitáció után újra járőrszolgálatba állíthatóak Magyarországon. Az osztrák lovas szolgálat pedig két újabb nóniuszt választhat a Készenléti Rendőrség lovai közül.

Zalánt és Zadart Orbán Viktor még tavaly küldte ki egy kormányhatározattalaz Osztrák Köztársaság megsegítésére „az Európában tapasztalható biztonságpolitikai helyzetre tekintettel”, de kiképzés közben a két mezőhegyesi nóniusz lesérült.