Trump szerint a Huawei-ügy része lehet egy amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump szerint a Huawei ügye része lehetne egy, az Egyesült Államok és Kína között születő kereskedelmi megállapodásnak. Az amerikai elnök annak ellenére vetette fel ezt a lehetőséget, hogy szerinte amúgy a kínai telekommunikációs vállalat 'nagyon veszélyes'. 

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború a hetekben lángolt fel újra: miközben az elemzők többsége a több hónapnyi tárgyalás eredményeként enyhülésre és megállapodásra számított, a két fél újabb súlyos védővámokat vetett ki. Ezzel párhuzamosan Washington tiltólistára tette a világ egyik legnagyobb telefongyártójának számító Huaweit, és amerikai cégek többé nem kereskedhetnek a kínai céggel kormányzati jóváhagyás nélkül. 

Az amerikai indoklás szerint a kínai cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent, míg a kínaiak szerint az amerikaiak zaklatják a vállalatot. 

Trump csütörtökön a Fehér Házban beszélt újságírókkal, ekkor mondta el, hogy biztonsági, katonai szempontból nézve a Huawei nagyon veszélyes. Ugyanakkor szerinte 'lehetséges', hogy a cég kérdése a Pekinggel kötendő kereskedelmi megállapodás egy része legyen. 

Szintén csütörtökön jelentette be az amerikai kormány, hogy 16 milliárd dolláros segélyprogramot indít az amerikai farmereknek, akiknek károkat okoz a kereskedelmi konfliktus Kínával. 

Egyelőre kevés jele van amúgy annak, hogy a konfliktus mérséklődne, hivatalos tárgyalások sem zajlottak a héten. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.