Trump szerint a Huawei-ügy része lehet egy amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak

2019 május 24., péntek 4:12
51

Donald Trump szerint a Huawei ügye része lehetne egy, az Egyesült Államok és Kína között születő kereskedelmi megállapodásnak. Az amerikai elnök annak ellenére vetette fel ezt a lehetőséget, hogy szerinte amúgy a kínai telekommunikációs vállalat 'nagyon veszélyes'. 

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború a hetekben lángolt fel újra: miközben az elemzők többsége a több hónapnyi tárgyalás eredményeként enyhülésre és megállapodásra számított, a két fél újabb súlyos védővámokat vetett ki. Ezzel párhuzamosan Washington tiltólistára tette a világ egyik legnagyobb telefongyártójának számító Huaweit, és amerikai cégek többé nem kereskedhetnek a kínai céggel kormányzati jóváhagyás nélkül. 

Az amerikai indoklás szerint a kínai cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent, míg a kínaiak szerint az amerikaiak zaklatják a vállalatot. 

Trump csütörtökön a Fehér Házban beszélt újságírókkal, ekkor mondta el, hogy biztonsági, katonai szempontból nézve a Huawei nagyon veszélyes. Ugyanakkor szerinte 'lehetséges', hogy a cég kérdése a Pekinggel kötendő kereskedelmi megállapodás egy része legyen. 

Szintén csütörtökön jelentette be az amerikai kormány, hogy 16 milliárd dolláros segélyprogramot indít az amerikai farmereknek, akiknek károkat okoz a kereskedelmi konfliktus Kínával. 

Egyelőre kevés jele van amúgy annak, hogy a konfliktus mérséklődne, hivatalos tárgyalások sem zajlottak a héten. (BBC)