Jogerősen három és fél év börtönre ítélték a román kormánypártot vezető Liviu Dragneát

külföld
2019 május 27., 11:54
comments 44
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke (jobbra) 2017. október 10-én
photo_camera Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke (jobbra) 2017. október 10-én Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A legfelsőbb bíróság hétfőn három és fél év jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragnea volt román miniszterelnök-helyettest, a szociáldemokrata kormánypárt elnökét hivatali visszaélés és okirathamisítás miatt. 

Az öttagú bírói tanácsa ezzel egy tavaly nyáron már meghozott ítéletet erősített meg, és tett ezáltal jogerőssé.  

Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökének ez a második ügye, ami miatt bíróság elé kellett állnia, és amiért jogerősen elítélték. Három évvel ezelőtt ezelőtt két év felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki rá a Korrupcióellenes Ügyészség választási csalásra való felbujtás miatt.  

Dragnea az ügyei miatt az elmúlt években kormányban már nem vállalt tisztséget, de a párt elnökeként eddig is ő gyakorolta az informális hatalmat a román kabinet mögött. Jelenleg is ő a bukaresti képviselőház elnöke. 

Korrupciós ügyei miatt gyakoriak voltak a tízezreket megmozgató megmozdulások az elmúlt években Romániában. 

Dragneának 24 órán belül kell bevonulnia és megkezdeni büntetését. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.