Jogerősen három és fél év börtönre ítélték a román kormánypártot vezető Liviu Dragneát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke (jobbra) 2017. október 10-énFotó: Daniel Mihailescu / AFP

A legfelsőbb bíróság hétfőn három és fél év jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragnea volt román miniszterelnök-helyettest, a szociáldemokrata kormánypárt elnökét hivatali visszaélés és okirathamisítás miatt. 

Az öttagú bírói tanácsa ezzel egy tavaly nyáron már meghozott ítéletet erősített meg, és tett ezáltal jogerőssé.  

Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökének ez a második ügye, ami miatt bíróság elé kellett állnia, és amiért jogerősen elítélték. Három évvel ezelőtt ezelőtt két év felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki rá a Korrupcióellenes Ügyészség választási csalásra való felbujtás miatt.  

Dragnea az ügyei miatt az elmúlt években kormányban már nem vállalt tisztséget, de a párt elnökeként eddig is ő gyakorolta az informális hatalmat a román kabinet mögött. Jelenleg is ő a bukaresti képviselőház elnöke. 

Korrupciós ügyei miatt gyakoriak voltak a tízezreket megmozgató megmozdulások az elmúlt években Romániában. 

Dragneának 24 órán belül kell bevonulnia és megkezdeni büntetését. (Euronews)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.