Az orosz családok felének csak ruhára és élelemre futja

külföld
2019 május 28., 10:06
comments 123
Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az orosz családok felének épp csak élelemre és ruhára telik a pénzéből.
photo_camera Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az orosz családok felének épp csak élelemre és ruhára telik a pénzéből. Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Az orosz családok 48,2 százalékának csak élelmiszerre és ruhára futja, másra egyáltalán nem tudnak költeni, derült ki az orosz statisztikai hivatal (Roszsztat) 2018 utolsó negyedévére vonatkozó kimutatásaiból. A statisztikai hivatal adatai tragikus képet vázolnak az orosz családok anyagi helyzetéről: megállapításaik szerint a fiatal családok, illetve az aktív kereső nélküli nyugdíjas családok csaknem háromötöde semmilyen tartós fogyasztási cikket sem tud megvenni. Az orosz családok 15 százalékának már ruhára se futja, csak az alapvető élelmiszerekre jut pénzük. A sokgyermekes családok körében már 28,3 százalék azoknak az aránya, akik csak élelmiszert tudnak venni.

A Roszsztat áprilisban közölt felmérése szerint egy átlagos családnak havi 58,5 ezer rubelre (jelenlegi árfolyamon mintegy 264 ezer forintra) van szüksége a megélhetéshez. Ugyanez a statisztika azt is kimutatta, hogy a családok 35,4 százalékának nincs lehetősége arra, hogy minden tagjának legalább két-két párat vegyen az évszakoknak megfelelő lábbeliből. Miután a hivatal kiadta ezt a statisztikát, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte, hogy nem hiszi el az adatot. A Kreml ezután megtiltotta, hogy a hivatal bármilyen adatot közöljön az orosz reáljövedelmekről. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.