Putyin már a saját statisztikusaiban is kételkedik

külföld
2019 április 04., 04:07
comments 99

Hiába döntött úgy márciusban az orosz statisztikai hivatal, a Roszstat, hogy a jövőben inkább nem közöl adatokat az oroszok csökkenő reáljövedelméről, Vlagyimir Putyin még mindig elégedetlen az oroszok életminőségét mérő statisztikák adataival. Szóvivője, Dmitrij Peszkov szerdán hitetlenkedésének adott hangot annak kapcsán, hogy a Roszstat friss jelentése szerint az orosz családok harmada már egy váltócipőt se engedhet meg magának.

A Roszstat statisztikái alapján az orosz családok 80 százalékának okoz nehézséget, hogy a hó végére már elfogy a pénzük.

A statisztikák amúgy ennek ellenére összességében enyhe javulást mutattak az oroszok életkörülményeiben. A jelentésre adott hivatalos reakciók ugyanakkor a BBC szerint azt tükrözik, hogy Oroszország urai teljesen elszakadtak a hétköznapok valóságától. Peszkov például úgy fogalmazott, hogy "nehezére esik" értelmezni ezeket az adatokat. "Miért cipő? Milyen harmad? Honnan jönnek ezek a számok" - mondta Peszkov, jelezve, hogy "hálás lenne", ha a Roszstat magyarázatot adna a kérdéseire. A BBC szerint amúgy elég lenne ellátogatnia a Roszstat honlapjára, ahol nyilvánosan elérhetők a felmérés legfőbb adatai és módszertana is. Aszerint a most közölt adatokat 2018 szeptemberében hatvanezer orosz háztartás megkérdezésével rögzítették.

A nyilvánosan is elérhető adatok szerint az orosz családok tizede nem engedheti meg magának, hogy legalább hetente háromszor húst vagy halat egyen. A háztartások 12,6 százaléka komfort nélküli lakásban él. A háztartások 11 százaléka még a létfontosságú gyógyszereket se engedheti meg magának, 52,9 százalékukat megroppantaná egy váratlan kiadás, 49,1 százalékuk még egy hetes nyaralást sem engedhet meg magának. Végül pedig nézzük az adatot, ami teljesen kiborította Peszkov szóvivőt: az orosz családok 35,4 százaléka nem engedheti meg magának azt, hogy váltócipőt is vásároljon. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.