A statisztikák szerint csökkent az oroszok reáljövedelme, ezért mostantól inkább nem közölnek erről statisztikákat

külföld
2019 március 21., 07:27
comments 100

Oroszország gazdasága nincs túl jó állapotban. Már 2014 előtt se volt abban, a pénzügyi világválság is megviselte az országot, de méginkább az olaj és azzal együtt a gáz, Oroszország gyakorlatilag egyedüli exporttermékei árának zuhanása viselte meg az államháztartást. Utána pedig az agresszív orosz külpolitika, Ukrajna területének részbeni megszállása miatt elrendelt nemzetközi szankciók hátráltatták a fejlődést.

Ez a reáljövedelem-adatokon is meglátszott. Az orosz statisztikai hivatal, a Rosszstat havi rendszerességgel közölt adatokat a reáljövedelmek alakulásáról, évek óta folyamatosan romlókat. Így hát most úgy döntöttek, hogy többé nem közölnek adatot a reáljövedelmek havi alakulásáról. Igor Vagan, a statisztikai hivatal szóvivője tagadta, hogy ennek politikai okai lennének. Mint mondta, inkább negyedévente, vagy évente közölnének csak adatokat. "A célunk, hogy pontos információkat, ne előzetes adatokat közöljünk" - mondta a New York Timesnak.

A New York Times beszámolója szerint a gazdasági szakemberek évek óta gyanakvással figyelik a statisztikai hivatal által kiadott gazdasági mutatókat, de azok még így is túl árnyaltnak tüntek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki decemberben le is váltotta a Rosszstat addigi igazgatóját a statisztikák gyenge minőségére hivatkozva. Az új igazgató, Pavel Malkov első intézkedései között a korábbi évek GDP-adatainak revíziójával kezdte, egyből kimutatva, hogy 2016-ban az orosz gazdaság nem volt recesszióban, hanem kis mértékben még növekedett is.

A 2018-as évről pedig azt jelentette a hivatal, hogy az orosz gazdaság 2,3 százalékal gyarapodott. Ez bőven meghaladta a független elemzők által egybehangzóan jelzett 1,7 százalékos növekedést. A statisztikai hivatal az építési szektor decemberi növekedésére hivatkozott. Később ugyan elismerték, hogy tévedésből az előző hónapok adatait is belekeverték a decemberi építőipari adatokba, de ennek ellenére se módosítottak a szakértők egybehangzó véleménye szerint teljesen irreális GDP-adatukon.

A Times szerint Oroszországban az állami ellenőrzés alatt álló tömegtájékoztatás amúgy is mindent megtesz, hogy rózsás képet fessen az ország helyzetéről. Mint írják, van olyan rádióadó, ahol az az előírás, hogy a hírblokknak pozitív hírrel kell zárulnia. Például ha süt a nap, akkor azzal. Ugyancsak a Times szerint Oroszországban 2014-17 között folyamatosan csökkent a reáljövedelem, és 2018-ban csak azért emelkedett elenyésző mértékben, mert beleszámolták a nyugdíjasoknak adott egyszeri bónuszt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.