A statisztikák szerint csökkent az oroszok reáljövedelme, ezért mostantól inkább nem közölnek erről statisztikákat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Oroszország gazdasága nincs túl jó állapotban. Már 2014 előtt se volt abban, a pénzügyi világválság is megviselte az országot, de méginkább az olaj és azzal együtt a gáz, Oroszország gyakorlatilag egyedüli exporttermékei árának zuhanása viselte meg az államháztartást. Utána pedig az agresszív orosz külpolitika, Ukrajna területének részbeni megszállása miatt elrendelt nemzetközi szankciók hátráltatták a fejlődést.

Ez a reáljövedelem-adatokon is meglátszott. Az orosz statisztikai hivatal, a Rosszstat havi rendszerességgel közölt adatokat a reáljövedelmek alakulásáról, évek óta folyamatosan romlókat. Így hát most úgy döntöttek, hogy többé nem közölnek adatot a reáljövedelmek havi alakulásáról. Igor Vagan, a statisztikai hivatal szóvivője tagadta, hogy ennek politikai okai lennének. Mint mondta, inkább negyedévente, vagy évente közölnének csak adatokat. "A célunk, hogy pontos információkat, ne előzetes adatokat közöljünk" - mondta a New York Timesnak.

A New York Times beszámolója szerint a gazdasági szakemberek évek óta gyanakvással figyelik a statisztikai hivatal által kiadott gazdasági mutatókat, de azok még így is túl árnyaltnak tüntek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki decemberben le is váltotta a Rosszstat addigi igazgatóját a statisztikák gyenge minőségére hivatkozva. Az új igazgató, Pavel Malkov első intézkedései között a korábbi évek GDP-adatainak revíziójával kezdte, egyből kimutatva, hogy 2016-ban az orosz gazdaság nem volt recesszióban, hanem kis mértékben még növekedett is.

A 2018-as évről pedig azt jelentette a hivatal, hogy az orosz gazdaság 2,3 százalékal gyarapodott. Ez bőven meghaladta a független elemzők által egybehangzóan jelzett 1,7 százalékos növekedést. A statisztikai hivatal az építési szektor decemberi növekedésére hivatkozott. Később ugyan elismerték, hogy tévedésből az előző hónapok adatait is belekeverték a decemberi építőipari adatokba, de ennek ellenére se módosítottak a szakértők egybehangzó véleménye szerint teljesen irreális GDP-adatukon.

A Times szerint Oroszországban az állami ellenőrzés alatt álló tömegtájékoztatás amúgy is mindent megtesz, hogy rózsás képet fessen az ország helyzetéről. Mint írják, van olyan rádióadó, ahol az az előírás, hogy a hírblokknak pozitív hírrel kell zárulnia. Például ha süt a nap, akkor azzal. Ugyancsak a Times szerint Oroszországban 2014-17 között folyamatosan csökkent a reáljövedelem, és 2018-ban csak azért emelkedett elenyésző mértékben, mert beleszámolták a nyugdíjasoknak adott egyszeri bónuszt is.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.