„Ne vedd bántásnak” – mondta Orbánnak Angela Merkel az uniós csúcson

Orbán Viktor nyakában éppen Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök lógott a  brüsszeli csúcson, amikor Angela Merkel  megfeszítette a bicepszét, és valami olyasmit mondott a magyar miniszterelnöknek, ami után gyorsan hozzá kellett tennie, hogy no offense, vagyis ne vedd bántásnak.  

Az uniós állam-és kormányfők egyébként az EP-választások eredményeit értékelik Brüsszelben, és próbálnak megállapodni arról, hogyan nézzen ki az Európai Bizottság vezetése. A Politico tudósítása szerint konkrét nevek most még nem kerülnek az asztalra, egyelőre arra koncentrálnak, hogyan osszák fel a bizottsági helyeket földrajzi, demográfiai és pártpolitikai szempontok alapján. Ugyanakkor a nemek megfelelő arányára is figyelni akarnak.

A személyekről azért is lenne nehéz megállapodni, mert még az sem látszik biztosnak, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber lesz az Európai Bizottság új elnöke. Őt hiába támogatja Angela Merkel, de a vasárnapi eredmények miatt rá vannak utalva Emmanuel Macronra és a liberálisokra, akik mást akarnak.