A kormány nem támogatja Weber jelöltségét, mert szerintük az EPP csúcsjelöltje többször megsértette a magyarokat

politika
2019 május 29., 11:28
comments 327

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a kormányülés szünetében azt mondta, az EP-választáson a Fidesz-KDNP rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott, így Orbán Viktor újra megerősített mandátummal, megerősített formában képviselhette a magyarok érdekeit és szempontjait az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek keddi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az államtitkár megismételte: a kormány sem Manfred Weber, sem pedig Frans Timmermans jelöltségét nem tudja támogatni, leginkább azért, mert Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) cúscsjelöltje az elmúlt hónapokban többször megsértette a magyarokat, Frans Timmermans pedig „gyakorlatilag folyamatosan hazudott” Magyarországgal kapcsolatban az EP-választási kampányban.

Webertől két nyilatkozatot is felelevenített: egyrészt azt, amikor márciusban azt mondta, a magyar kormánypártok szavazataival nem akar bizottsági elnök lenni, másrészt azt, amit tavaly decemberben mondott, hogy a Sargentini-jelentés szavazásán nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem egész Magyarország ellen szavazott.

„Ezzel Manfred Weber alkalmatlanná vált arra, hogy Magyarország támogatását élvezze bármiféle jelölti versenyben” – mondta Kovács. (Hogy ezzel Weber miért sértette volna meg a magyarokat, az az MTI tudósításából nem derül ki.)

Timmermansról azt mondta: oldalakon keresztül tudná sorolná azokat a hazugságokat (például a sajtószabadság, a jogállamiság vagy az antiszemitizmus kérdésében), amiket tényeknek beállítva közölt Magyarországról a szocialisták csúcsjelöltje.

A kormány csak olyan bizottságielnök-jelöltet tud majd elfogadni és támogatni, aki megfelel az Orbán Viktor által is ismertetett feltételeknek, vagyis tiszteletben tartja a tagállamokat, nem alkalmaz kettős mércét, törekszik a migráció megállításra, és védelmezi Európa keresztény gyökereit – mondta Kovács Zoltán.

Balog Zoltán 2018 januárján.
photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Itt írtunk arról, lehet-e Manfred Weber az Európai Bizottság új elnöke, a brüsszelező euronacionalisták ugyanis a liberálisoknak és Macronnak kaparták ki a gesztenyét, Orbán pedig inkább csak megfigyelőként tud részt venni a vitában. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.