Az állam 250 ezer forintot utal át a lúgos orvos áldozatának

igazságszolgáltatás
2019 május 29., 16:25
comments 113

Szerdán mi is megírtuk, hogy a lúgos támadás áldozata a tavaly júliusi jogerős bírósági ítélet óta nem kapott kártérítést, pedig a bíróság a nőnek különféle jogcímeken 738 951 forintot ítélt meg. Az elkövetőnek viszont 591 ezres kártérítést ítéltek meg a rossz börtönkörülmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék most közleményben magyarázza az esetet, előrebocsátva, hogy a "lúgos orvos" kártérítéséből negyedmillió forintot meg kell kapnia a támadás sértettjének.

Azt írták, hogy korábban a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot kártérítés címén. Egyúttal megállapította, hogy a vádlott köteles az eljárásban a sértett jogi képviseletével összefüggésben felmerült csaknem 460 ezer bűnügyi költséget is megfizetni. A Kúria pedig arra kötelezte a vádlottat, hogy a harmadfokú eljárásban ezzel kapcsolatban felmerült több mint 30 ezer forint bűnügyi költséget is fizesse meg a sértettnek.

Renner Erika, a lúgos orvos áldozata
photo_camera Renner Erika, a lúgos orvos áldozata Fotó: Halász Júlia

Ezután a Fővárosi Törvényszék február 28-án az elítélt, azaz a lúgos orvos részére az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt indított eljárásban kártalanítást állapított meg. A bíróság most arra kötelezte az államot, hogy a megállapított 591 ezer forintos kártalanításból a jogerős határozat kézbesítésétől számított hatvan napon belül a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot.

Kiemelték: a "hatályos jogszabály alapján a kártalanításból történő kielégítésnek kizárólag azzal a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj erejéig van helye, amely miatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása tekintetében a kártalanítást megállapítják. Mindezekre tekintettel a kártalanításból kizárólag a kártérítésként megítélt összeget lehetett levonni, ezért utasította el a törvényszék a sértett ezt meghaladó igényét".

A bíróság a jogerőre emelkedés után a végzést az Igazságügyi Minisztériumnak megküldte, hogy a 250 ezer forint kiutalásáról határidőn belül gondoskodjon - olvasható a közleményben.

photo_camera Az elkövető Fotó: botost/444.hu

A Kúria tavaly júliusban jogerős ítéletében tizenegy év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét, majd az altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva neki. A lúg másod- és harmadfokú, maradandó égési sérüléseket és életveszélyt okozott. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.