Mueller szerint ők nem állították, hogy Trump nem követett el bűncselekményt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Először szólalt meg Robert Mueller különleges ügyész azóta, hogy lezárta a vizsgálatot arról, hogyan próbálták befolyásolni az oroszok a 2016-os amerikai amerikai elnökválasztást, és hogyan próbálta meg megakadályozni Trump az igazság kiderítését.  

Mueller és csapata a 22 hónapig tartó munkája során nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump vagy bármely társa a szó büntetőjogi értelmében összeesküdött volna Oroszországgal a 2016-os választás megzavarására. Ez azonban - mint most megerősítette - nem jelenti azt, hogy Trump szerinte ártatlan. (Hogy miről is van szó, arról korábban itt írtunk.)

Fotó: Ting Shen/Picture-Alliance/AFP

A rövid sajtótájékoztatóján Mueller elmondta: „Ha biztosak lettünk volna, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, akkor azt közöltük volna”. Ez a nyomozásnak arra a részére vonatkozott, ami azt vizsgálta, hogy Trump megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást. Ezek szerint Muellerék erről meg voltak győződve, viszont nem vádolhatták meg az elnököt, hiszen az alkotmányellenes lenne.

Az alapkérdésről, az oroszok beavatkozásáról Mueller azt mondta, hogy tény, hogy Oroszország megpróbált beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba, többfrontos, szisztematikus támadást indított, hogy az egyik jelöltet hátrányos helyzetbe hozza, ez pedig aggodalommal kellene, hogy eltöltsön minden amerikait. 

A kérdésekre Mueller nem válaszolt, mert szerinte nem illő azon túl mondania bármit, amit leírt. 

A demokraták azonnal reagáltak, mert szerintük kiderült, amit eddig is mondtak, hogy nem a bizonyítékok miatt nem emeltek vádat Trump ellen, hanem azért, mert Muellernek erre nem volt jogköre. 

Trump pedig véletlenül éppen Twitter-közelben volt. Azt üzente, hogy semmi újdonság nem hangzott el, az ügy lezárva, köszönöm. 

(CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.