Mueller szerint ők nem állították, hogy Trump nem követett el bűncselekményt

2019 május 29., szerda 16:48
299

Először szólalt meg Robert Mueller különleges ügyész azóta, hogy lezárta a vizsgálatot arról, hogyan próbálták befolyásolni az oroszok a 2016-os amerikai amerikai elnökválasztást, és hogyan próbálta meg megakadályozni Trump az igazság kiderítését.  

Mueller és csapata a 22 hónapig tartó munkája során nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump vagy bármely társa a szó büntetőjogi értelmében összeesküdött volna Oroszországgal a 2016-os választás megzavarására. Ez azonban - mint most megerősítette - nem jelenti azt, hogy Trump szerinte ártatlan. (Hogy miről is van szó, arról korábban itt írtunk.)

Fotó: Ting Shen/Picture-Alliance/AFP

A rövid sajtótájékoztatóján Mueller elmondta: „Ha biztosak lettünk volna, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, akkor azt közöltük volna”. Ez a nyomozásnak arra a részére vonatkozott, ami azt vizsgálta, hogy Trump megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást. Ezek szerint Muellerék erről meg voltak győződve, viszont nem vádolhatták meg az elnököt, hiszen az alkotmányellenes lenne.

Az alapkérdésről, az oroszok beavatkozásáról Mueller azt mondta, hogy tény, hogy Oroszország megpróbált beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba, többfrontos, szisztematikus támadást indított, hogy az egyik jelöltet hátrányos helyzetbe hozza, ez pedig aggodalommal kellene, hogy eltöltsön minden amerikait. 

A kérdésekre Mueller nem válaszolt, mert szerinte nem illő azon túl mondania bármit, amit leírt. 

A demokraták azonnal reagáltak, mert szerintük kiderült, amit eddig is mondtak, hogy nem a bizonyítékok miatt nem emeltek vádat Trump ellen, hanem azért, mert Muellernek erre nem volt jogköre. 

Trump pedig véletlenül éppen Twitter-közelben volt. Azt üzente, hogy semmi újdonság nem hangzott el, az ügy lezárva, köszönöm. 

(CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt