A Fehér Házból kérték a haditengerészetet, hogy ne látszódjon a McCain-ről elnevezett romboló Trump látogatásakor

külföld
2019 május 31., 10:16
comments 123

A New York Times értesülései szerint Donald Trump legutóbbi, Japánban tett látogatása során a Fehér Ház utasította az amerikai haditengerészetet, hogy az országban lévő bázison rejtsék el a John McCain-ek után elnevezett rombolót, mivel attól féltek, hogy rosszul venné ki magát a fotókon, ha a támaszpontot felkereső Donald Trump elnök a vele szemben ismerten kritikus, tavaly meghalt szenátor nevét viselő hajó előtt lenne látható. A romboló amúgy John McCain apjáról és nagyapjáról nevezték el, akik szintén jelentős katonai karriert mutattak fel. 

Trump a Japánban lévő amerikai bázison
photo_camera Trump a Japánban lévő amerikai bázison Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A lap cikke szerint a John S. McCain-romboló matrózai jelen sem lehettek Trump beszédén, mivel egyenruhájukon is látni, melyik hajón szolgálnak. 

A CNN számára két tiszt is megerősítette, hogy a Fehér Ház katonai hivatala alacsonyabb rangú haditengerészeti tiszteket kért meg arra, hogy a hajó ne látszódjon az elnöki látogatás idején. Azt kérték, hogy vagy takarják el valahogy, vagy pedig vigyék ki a bázisról, ami volt nem szerencsés ötlet, mivel a rombolót éppen munkálatokat végeznek. 

Trump a sajtóhírek megjelenése után tagadta, hogy tudott volna az igényről, és elismerte, hogy ugyan nem nagy rajongója McCain-nek, de nem támogatta volna az ötletel. A gesztust mindenesetre jó szándékúnak ítélte meg. 

A hajóval amúgy nem történt végül semmi, a Fehér Ház kérésére sem: a beszámolók szerint elsőre ugyan letakarták a hajó nevét egy ponyvával, de magasabb rangú tisztek még Trump érkezése előtt tudomást szereztek erről, és leszedették a ponyvát.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.