233 ezer forintra büntették az érdi polgármestert, amiért a város nevében kampányolt a Fidesznek

A Kúria jogerősen pénzbírságot szabott ki T. Mészáros Andrásra, Érd polgármesterére, amiért az EP-választás előtt polgármesterként kampányolt a Fidesz mellett.

T. Mészáros levélben kereste meg Érd városának első szavazóit, és abban minden körülírás és köntörfalazás nélkül arra buzdította az első szavazókat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP-listáját. Annyira fontos volt a levél, hogy Elsőbbségiként adták postára. Erről van szó:

Fontos, hogy az érdi polgármester polgármesterként írta alá a levelet, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként. T. Mészáros utólag azzal magyarázta a helyzetet, hogy ő soha nem titkolta, hogy a Fidesz értékrendjét képviseli és fideszesként választották meg polgármesternek.

A Nemzeti Választási Bizottság már az EP-választás napján elmarasztalta a polgármestert , aki ezután jogorvoslatot kért a Kúriától. A 24.hu értesülése szerint a Kúria most döntést hozott, álláspontjuk szerint a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy T. Mészáros polgármesteri minőségében szólította meg az elsőválasztókat. Ha csupán pártpolitikai célból akarta volna megszólítani a választókat, akkor nem lett volna szükséges a városban betöltött tisztségének és a városi jelképeknek a feltüntetése.

A Kúria helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta, hogy T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a Fidesz támogatására.

A Kúria ezért 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte az érdi városvezetőt.

A 24.hu szerint az is kiderült, hogy a közel félmilliós postaköltséget a polgármester nem saját zsebből fizette ki, mint ahogy azt korábban állította, hanem a Fidesz nevére számlázta ki.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.