Tanzánia is betiltotta a műanyag bevásárló zacskókat

2019 június 2., vasárnap 14:38
232

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban. A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. 

Ma már tilos Fotó: SAID KHALFAN/AFP

A törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani - mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja, miután egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze-

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. „A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa” - hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik. 

Ilyen többet nem lesz a Dar es Salaam-i piacon Fotó: SAID KHALFAN/AFP

A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást - írja az MTI.

Magyarországon 2021-től tervezik betiltani a műanyag zacskókat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt