Hangfelvétel: a budapesti püspök az áldozat szemébe mondja, hogy őt nem érdeklik a molesztálási ügyek

vallás
2019 június 03., 18:23

Ebben a hosszú cikkben mondjuk el A. történetét, de annak egyik állomását, a lenti hangfelvételt külön is érdemes meghallgatni, hiszen Magyarországon eddig nem volt példa hasonlóra. Szemben például Lengyelországgal, ahol egy rejtett kamerás felvételeket közlő dokumentumfilm forgatta fel az egyházat és az országot. A. bevallottan innen merítette az ötletet. 

A-t állítása szerint 12 és 16 éves kora, 1999 és 2003 között rendszeresen zaklatta egy fiatal pap, aki az elején még Snell György plébános mellett szolgált. Utóbbi a nehéz családból származó fiú életében amolyan apafigura volt, ez el is hangzik a hangfelvételen, amikor két évtizeddel később felidézik a történteket.

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök misét celebrál az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételi ünnepsége előtt 2019. május 12-én
photo_camera Snell György esztergom-budapesti segédpüspök misét celebrál az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételi ünnepsége előtt 2019. május 12-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

2003 és 2016 között a fiatalember több körben próbálta elérni, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vagy Erdő Péter bíboros vagy a Szentszék nagykövete érdemben kivizsgálja az ügyét. 13 évnek kellett eltelnie, mire az érintett papot eltiltották minden egyházi tevékenységtől, de ez is csak azután derült ki, miután az Index megkereste a főegyházmegyét.

A hangfelvétel közvetlen előzménye, hogy A. olyan levelet kapott május 20-án az ügyét első körben, 2003-ban kivizsgáló Udvardy György püspöktől, akkoriban Erdő Péter helynökétől, amelyben kétségbe vonta az állításait, viszont elismerte, hogy a találkozójukról nem készült jegyzőkönyv. 

Ezek után kereste fel Snell Györgyöt, aki annak idején Udvardyhoz küldte. A. a beszélgetés egy pontján, amely a hangfelvételnek nagyjából a felénél hallható, felfedi a püspöknek, hogy a beszélgetést rögzíti. Amely során többek között azt kéri számon, hogy nem álltak mellé, amikor 16 évesen jelentette a zaklatást, hogy nem tettek feljelentést és nem törekedtek igazán az ügy felderítésére. Ugyanis A-nak meggyőződése, hogy ha ezeket megteszik, akkor az őt megkereső későbbi áldozatok is megmenekülnek. Rájuk utal a hangfelvételen, amikor arról beszél, hogy együtt mennek el Snell miséjére.

Az eredetileg 40 perces videóból a 444 készített 5 perces hangfelvételt. Ezen az áldozatok, az iskola igazgatónője és a molesztálással vádolt pap beazonosítására alkalmas neveket és helységneveket kisípoltuk.

link Forrás

A találkozó után azonban még folytatódott A. története, akinek célja nem kevesebb, mint megváltoztatni azt, ahogy a magyar katolikus egyház kezeli a molesztálási ügyeket. Nagy cikkünkben megszólalnak az ügy további szereplői is.

Ez a gyerekmolesztáló papokat bemutató sorozatunk negyedik része. Az elsőben a jelenség okait és történetét kutattuk világszerte, a másodikban összegyűjtöttünk 24 magyarországi eljárást, amely egyházi személyek ellen indult, a harmadikban pedig a múltbeli ügyek feltárásának nehézségeiről és két Amerikába emigrált magyar papról számoltunk be. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint itthon ez az egész jelenség „nem jellemző”, összesen „tizenegynéhány” esetről tud, de ezek körül egyiknek sem nézett utána.

Kiemelt videóink