A havi bér egy részét megtakarítási számlára utaltatná a számvevőszék elnöke

PÉNZ
2019 június 04., 06:26
comments 1377

Formabontó ötlettel állt elő egy hétfői interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A javaslat lényege, hogy mivel minden előrejelzés szerint a következő években pénzügyi válság közelít, nem ártana felkészíteni a lakosságot a takarékoskodásra. Pontosabban mondva: az állam szívesen megtakarít a dolgozóknak az ő pénzükből. Nem kósza ötletről van szó, az interjú címe is úgy szól: „Háromhavi tartalékot a családoknak!”

Domokos László felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 2018. május 17-én.
photo_camera Domokos László felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 2018. május 17-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A jövőben a kormány ahhoz kötné a bérnövekedést, ha a munkáltató a bér átutalása során annak egy részét automatikusan egy megtakarítási számlára küldi meg: 

„A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.”

Domokos szerint közgazdasági konszenzus van abban a kérdésben, hogy legalább három hónapnyi megtakarítással kell rendelkeznie egy családnak ahhoz, hogy egy váratlan helyzetben ne roskadjon meg a háztartás, és képes legyen alkalmazkodni. 

Azt mondta meg, hogy az államnak ösztönzőket kellene adnia annak érdekében, hogy az emberek a megtakarítást válasszák az azonnali költés helyett, mint például a megtakarítások értékállóságának biztosítása, akár inflációkövető állampapírokkal, vagy a kamatadó eltörlése is, bár a legerősebb „ösztönző” nyilván az lenne, ha a munkáltató automatikusan megtakarításra kényszeríteni az éves bér egy negyedét. 

„Szükség van a költségvetési stabilitásra, de legalább ekkora szükség van arra, hogy a magyar társadalmat pénzügyileg tudatos és erős, megtakarító családok alkossák” - nyilatkozta még Domokos. (24.hu via Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.