Eutanáziát kért és meghalt a tizenéves holland lány, akit gyerekkorában megerőszakoltak

külföld
2019 június 04., 18:44

(Kedves olvasók! A cikkünk közlése után a közlés alapjául szolgáló sajtóértesülések egy része tévesnek bizonyult. Frissebb információkat az esetről ezen a linken találnak!)

Meghalt Noa Pothoven, az a 17 éves holland lány, akit korábban két férfi megerőszakolt. Pothoven eutanáziát kért, ami Hollandiában legális. Utolsó posztjában arról írt, hogy tíz napon belül meg fog halni.

Pothoven könyvet írt a szenvedéseiről Winning or Learning címmel, ebben beszámolt az őt ért erőszakról, az azt követő depresszióról és anorexiáról. A könyvben arról ír, hogy 11 éves korában támadták meg először, majd 14 éves korában két férfi megerőszakolta. Erről a szüleinek nem beszélt, mert szégyellte.

Utolsó Insta-posztjában már arról írt, hogy nem eszik, nem iszik, a szenvedése pedig „elviselhetetlen”. A döntése végleges, és valójában már egy ideje nem él, még ha lélegzik is.

photo_camera Noa Pothoven Fotó: Instagram/Noa Pothoven

Hollandiában a betegek kérvényezhetnek orvos által asszisztált öngyilkosságot, vagyis eutanáziát, ha úgy érzik, elviselhetetlenek a szenvedéseik. Az eutanáziát 12 éves kortól lehet kérvényezni, és orvosnak kell kimondania, hogy a beteg állapota valóban elviselhetetlen szenvedést okoz neki, és nem várható javulás.

Pothoven azt írta, hogy sokáig gondolkodott és érlelte a döntést.

2017-ben 6585 ember halt meg Hollandiában eutanázia által. (Euronews, Insideedition)