Ezrek tiltakoznak Trump londoni látogatása ellen

Több ezren fognak tüntetni London utcáin Donald Trump keddi látogatása ellen. A munkáspárti Jeremy Corbyn, aki nem volt hajlandó részt venni az állami fogadáson, bejelentette, hogy csatlakozik a tömeghez. Az Együtt Trump ellen nevű tüntetés szervezői az ellenállás karneváljaként hirdették meg a demonstrációt, és a Trafalgar téren gyülekeznek, hogy Trump-mentes övezetté tegyék a területet.

Várhatóan előkerül a csecsemő Trumpot formázó óriásléggömb is, miután a készítői elég pénzt gyűjtöttek össze rá és a londoni vezetéstől is megkapták az engedélyt. 

Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatása, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadja őt Theresa May is. Először az üzleti fórumon találkoznak, majd a Downing Streeten fogadja az amerikai elnököt a brit kormányfő.

A St. James-palotában tartandó üzleti értekezleten öt brit és öt amerikai óriáscég - a BAE Systems hadiipari vállalat, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó, a National Grid energiaelosztó hálózat, a Barclays bankcsoport, a Reckitt Benckiser egészségápolási és higiéniai fogyasztási cikkeket forgalmazó óriásvállalat, illetve a JP Morgan nagybank, a Lockheed Martin biztonságtechnológiai és repülőgép-ipari konglomerátum, a Goldman Sachs International bankcsoport, a Bechtel építőipari beruházó és a Splunk globális szoftverfejlesztő vezérigazgatói vesznek részt.

Ezek a cégek jelen vannak a brit és az amerikai gazdaságban egyaránt, és összesen 176 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. 

A Downing Street szóvivője szerint Theresa May miniszterelnök a találkozón kifejti, hogy a jelenleg is intenzív brit-amerikai gazdasági kapcsolatrendszer még tovább bővíthető lenne egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodással. (Guardian/MTI)