A Dalos ügynökként jelentő Vikidál Gyula is fellép a rendszerváltást ünneplő Szabadságkoncerten

ünnep
2019 június 5., 8:38
comments 353

Június 16-ára a kormány a Hősök terére bulit szervezett Ingyenes Szabadságkoncert – 30 Éve Szabadon címmel, hogy megünnepeljék a 30 éve történt rendszerváltást.

A házigazda Nagy Feró lesz, és fellép többek között Vincze Lilla, a KFT, az Emelet, az R-Go, a Beatrice, Vastag Csaba, Varga Miklós, Homonyik Sándor, Keresztes Ildikó, a Republic, a Piramis.

A fellépők között ott van Vikidál Gyula is, akiről 2004-ben derült ki, hogy az 1980-as években a Dinamit tagjaként Dalos fedőnéven jelentett.

photo_camera Vikidál Gyula 2006-ban az Egy Csepp Emberség Székelyföldért című koncerten. Fotó: Koltay Gergely/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

A Magyar Narancsban Szőnyei Tamás számolt be arról, hogy a Dinamit egyik tagja annak idején együttműködött az állampárt titkosszolgálatával. A szerző levéltári kutatásai közben kiderült, hogy az együttes egyik tagja Dalos fedőnéven információkat adott a magyar rockzene világáról a belső elhárításnak.

A cikk alapján a rockzenészek kutatni kezdték, hogy ki súgott be róluk. Vikidál először tagadta, hogy jelentett volna, azt mondta: „Nem hiszem, hogy a Dinamit tagjai közül bárki is jelentett volna.” Szerinte minden koncerten ott voltak az ifjúságvédelmi osztály emberei, akik feltehetően beszámoltak az eseményekről, vagy az együttest kísérő személyzetből „állítottak rájuk” valakit.

Nem sokkal később viszont elismerte, hogy ügynök volt, és bocsánatot kért. Azt mondta: „Úgy döntöttem, szembenézek egykori zenésztársaimmal és ezzel egyszer és mindenkorra lezárom a múltat.” „Gyuszival, ahogy eddig, ezután is barátok maradunk” – mondta akkor Nagy Feró, aki szerint Vikidál csak „kényszeredett jelentéseket” produkált.

Szőnyei Tamás 2005-ben a HVG-nek egy interjúban arra a kérdésre, hogy miért nem szólaltatta meg a könyvéhez az ügynököket, akiket leleplezett, azt mondta: „Nem tudnám ellenőrizni, amit elmondanának, és nem szeretnék beszállni abba a játékba sem, hogy közösen megszépítsük a múltat. Vikidál Gyula például, miután kiderült a szerepe, azt nyilatkozta, hogy ő soha nem adott írásbeli jelentést, csak elbeszélgetett egy hadnaggyal. Én négy kézírásos jelentést láttam tőle.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt