6 év börtönt kapott egy garnélarák-tenyésztő, mert bírálta a vietnami kormányt a Facebookon

Több 444 videó?
Szeretném

Hat év börtönre ítélték Vietnamban Nguyen Ngoc Anh-ot, a hanoi kormány egyik bírálóját.

Az Európai Unió a Facebook-bejegyzései miatt elítélt férfi azonnali szabadon bocsájtását követelte. A véleménynyilvánítás szabadsága emberi jog és döntő jelentőségű az átláthatóság, a társadalmi igazságosság és a jólét biztosításához – közölte a szóvivőjén keresztül Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aggasztónak nevezve, hogy az ítélettel Vietnam megsérti a saját alkotmányát és nemzetközi kötelezettségeit is.

„Az Európai Unió elvárja a vietnami hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjék el Nguyen Ngoc Anh urat és más olyan bloggereket és emberi jogi aktivistákat, akiket azért börtönöztek be, mert békésen kifejezték véleményüket”

– mondta, és elismételte, hogy Nguyen Ngoc Anh jogát véleménye békés kifejezésére a vietnami alkotmány biztosítja.

Nguyen Ngoc Anh csütörtökön a bíróság előttFotó: Vietnam News Agency/AFP

A dél-vietnami Ben Tre tartomány bírósága szerint a garnélarák-tenyésztő „államellenes információkat és dokumentumokat gyűjtött, tárolt, terjesztett, illetve hozott nyilvánosságra”. Az ítéletet a törvényszék Anh közösségi hálón folytatott tevékenységével indokolta.

A 39 éves férfi egy állami acélgyár ellen tiltakozott, ami állítása szerint több 100 tonna halat pusztított el a tevékenységével az ország partvidékén, illetve kampányolt a politikai foglyok szabadlábra helyezése érdekében is – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Az egypártrendszerben működő Vietnam kommunista vezetése igyekszik elhallgattatni a kormánykritikus hangokat. A The 88 Project amerikai székhelyű megfigyelőközpont úgy tudja, több mint 200 politikai fogoly raboskodik az ország börtöneiben. A hanoi vezetés váltig állítja: senkit sem tartanak fogva a politikai meggyőződése miatt. (MTI)