75 éve kezdődött a normandiai partraszállás

Két, korhű egyenruhába öltözött férfi nézi a brit 16. légideszant dandár és a francia 11. ejtőernyősdandár közös emlékugrását Sannerville közelében. 1944. június 6-án, 75 éve kezdődött a normandiai partraszállás Nyugat-Európa felszabadítására.Fotó: FRED TANNEAU/AFP

1944. június 6-án hajnalban kezdték meg partraszállásukat az angolszász szövetségesek Normandiában, megnyitva ezzel a harmadik frontot a náci Németországgal szemben Európa felszabadításáért. Az aznap életét vesztő számtalan hős közül én most kettőre emlékeznék külön: dédnagyanyám húga családostul vándorolt ki a 20. század elején Kanadába. Fiai, két torbágyi sváb gyerek a kanadai hadsereg katonájaként a normandiai Juno partszakaszon szállt partra, és áldozta életét Európa felszabadításáért.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.