A német Zöldek beérték a kereszténydemokratákat az EP-választások óta

2019 június 7., péntek 10:31

Ha most vasárnap lennének a szövetségi választások Németországban, akkor a közszolgálati ARD megbízására készült DeutschlandTrend  szerint a Zöldek a szavazatok 26 százalékát kapnák meg, míg a kormányzó CDU/CSU csak 25 százalékot szerezne. Ezzel a Zöldek május elejéhez képest 6 százalékpontot javítottak az eredményükön, a kereszténydemokraták pedig 3 százalékponttal visszaestek. 

Ez az első olyan felmérés, ami a Zöldeket hozza ki a legerősebb német pártként. 

A siker oka lehet, hogy a választók legnagyobb része a Zöldekről gondolja az, hogy válaszokat tudnak adni a jövő kihívásaira. A válaszadók 27 százaléka gondolta ezt, míg a CDU/CSU-ról csak 12 százalék mondta ugyanezt. 

Hatalmasat zuhantak a vezetési válságban lévő szociáldemokraták is (-6%), akik csak 12 százalékon állnak. Az Alternatíva Németországért (AfD) 13 százalékon áll, a liberális FDP 8 százalékot kapna, a szélsőbalos Linkére pedig 7 százalék szavazna.

Hasonló arányokat mutatott a Forschungsgruppe Wahlen felmérése is, ami a Zöldeket 26 százalékra hozta ki, a CDU-CSU-t pedig 27 százalékra.  

A május végi EP-választásokon a CDU/CSU 28,9 százalékot ért el, a Zöldek akkor 20,5 százalékkal futottak be a második helyre, a szociáldemokrata SPD pedig csak 15,8 százalékot kapott. Az AfD 11 százalékos eredménnyel zárt, míg a Linke 5,5 százalékot kapott, az FDP pedig 5,4-et. (ARD/Süddeutsche Zeitung)