A német Zöldek beérték a kereszténydemokratákat az EP-választások óta

külföld
2019 június 07., 10:31
comments 77

Ha most vasárnap lennének a szövetségi választások Németországban, akkor a közszolgálati ARD megbízására készült DeutschlandTrend  szerint a Zöldek a szavazatok 26 százalékát kapnák meg, míg a kormányzó CDU/CSU csak 25 százalékot szerezne. Ezzel a Zöldek május elejéhez képest 6 százalékpontot javítottak az eredményükön, a kereszténydemokraták pedig 3 százalékponttal visszaestek. 

Ez az első olyan felmérés, ami a Zöldeket hozza ki a legerősebb német pártként. 

link Forrás

A siker oka lehet, hogy a választók legnagyobb része a Zöldekről gondolja az, hogy válaszokat tudnak adni a jövő kihívásaira. A válaszadók 27 százaléka gondolta ezt, míg a CDU/CSU-ról csak 12 százalék mondta ugyanezt. 

Hatalmasat zuhantak a vezetési válságban lévő szociáldemokraták is (-6%), akik csak 12 százalékon állnak. Az Alternatíva Németországért (AfD) 13 százalékon áll, a liberális FDP 8 százalékot kapna, a szélsőbalos Linkére pedig 7 százalék szavazna.

Hasonló arányokat mutatott a Forschungsgruppe Wahlen felmérése is, ami a Zöldeket 26 százalékra hozta ki, a CDU-CSU-t pedig 27 százalékra.  

link Forrás

A május végi EP-választásokon a CDU/CSU 28,9 százalékot ért el, a Zöldek akkor 20,5 százalékkal futottak be a második helyre, a szociáldemokrata SPD pedig csak 15,8 százalékot kapott. Az AfD 11 százalékos eredménnyel zárt, míg a Linke 5,5 százalékot kapott, az FDP pedig 5,4-et. (ARD/Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.