Frissen előkerült dokumentumok bizonyítják, hogy Basescut beszervezte a Szeku

külföld
2019 június 07., 12:57
comments 49

Az egykori kommunista titkosszolgálat iratanyagát feldolgozó román irattár megerősítette, amiről régóta sok pletyka szólt: Traian Basescut a haditengerészeti főiskolán beszervezte a Securitate, vagyis a titkosszolgálat. Kézzel írt jelentései is fennmaradtak, amelyekben diáktársairól számolt be.

Miután végzett, néhány évig még a constantai kikötőben szolgálva is jelentett, egészen addig, amíg be nem lépett az állampártba. Akkor lezárták az aktáját. 1972 és 1979 között lehetett ügynök.

Basescu leköszön az elnüki posztról 2014 december 21-én.
photo_camera Basescu leköszön az elnüki posztról 2014 december 21-én. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Basescu közölte, hogy politikai támadás áldozata, és nem igaz a CNSAS nevű levéltár állítása. 

Basescu 2004-2014 között volt Románia elnöke. Jelenleg a PMP nevű pártot vezeti, és ennek színeiben május 26-án EP-képviselővé választották. Pártja, a PMP volt az egyetlen, amelyik parlamenti képviselőt küldött az úzvölgyei temetőbe csütörtökön, és a párt közleményében az RMDSZ-t hibáztatta az incidensért. (balkaninsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.