Az USA ultimátumot küldött Törökországnak

Patrick Shanahan amerikai védelmi miniszter egy határozott hangvételű levelet küldött török kollégájának, Hulusi Akarnak. Felszólítja, hogy július végéig döntse el, hogy mit akar. 

Törökország egyszerre kötött szerződést 100 darab, amerikai F-35-ös harci repülőgép beszerzésére, és orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszer vásárlására. 

Az amerikaiak régóta mondják, hogy a kettő együtt nem megy. Az is baj, hogy ennyire komoly orosz fegyverzetet vásárol egy NATO-tagállam, de a legnagyobb baj az, hogy az S-400-assal az oroszok potenciálisan F-35-ösöket lőnének le, ha a NATO és Oroszország között például háború lenne. Ha egy államnak mindkettőből van, akkor tökélyre lehet fejleszteni az S-400-asokat az amerikai gépekkel szemben. 

A levél szerint ha július végéig a törökök nem mondják fel az oroszokkal a szerződést, akkor nem szállítják le a repülőket. Az amerikai miniszter azért is sajnálkozik, mert török katonákat már elkezdtek kiképzeni Orozsországban az S-400-as rendszer kezelésére. Az orosz kormány köölte, hogy két hónapon belül elkezdik a rakéták szállítását Törökországba. (BBC

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.