Az USA ultimátumot küldött Törökországnak

2019 június 8., szombat 15:09

Patrick Shanahan amerikai védelmi miniszter egy határozott hangvételű levelet küldött török kollégájának, Hulusi Akarnak. Felszólítja, hogy július végéig döntse el, hogy mit akar.

Törökország egyszerre kötött szerződést 100 darab, amerikai F-35-ös harci repülőgép beszerzésére, és orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszer vásárlására.

Az amerikaiak régóta mondják, hogy a kettő együtt nem megy. Az is baj, hogy ennyire komoly orosz fegyverzetet vásárol egy NATO-tagállam, de a legnagyobb baj az, hogy az S-400-assal az oroszok potenciálisan F-35-ösöket lőnének le, ha a NATO és Oroszország között például háború lenne. Ha egy államnak mindkettőből van, akkor tökélyre lehet fejleszteni az S-400-asokat az amerikai gépekkel szemben.

A levél szerint ha július végéig a törökök nem mondják fel az oroszokkal a szerződést, akkor nem szállítják le a repülőket. Az amerikai miniszter azért is sajnálkozik, mert török katonákat már elkezdtek kiképzeni Orozsországban az S-400-as rendszer kezelésére. Az orosz kormány köölte, hogy két hónapon belül elkezdik a rakéták szállítását Törökországba. (BBC)