Csak pünkösd után tudják kiemelni a Hableányt a Dunából

katasztrófa
2019 június 08., 13:53
comments 187

Jasenszky Nándor, a TEK osztályvezetője szombaton bejelentette, hogy "valószínűleg csak az ünnepek után", azaz keddtől lesz mód kiemelni a Hableány nevű hajót a Dunából. 

A hajó múlt szerdán süllyedt el, miután egy nála sokkal nagyobb szállodahajóval ütközött a Margit hídnál. A Hableányon két magyar és harminchárom dél-koreai állampolgár utazott, a turisták közül hét embert sikerült kimenteni. 

A szombati TEK-es tájékoztatóból még kiderült, hogy a sodrásoldalon sikerült az összes ablakot és nyílást lezárni a hajón, így megakadályozható, hogy az emeléskor az esetleg a hajótestben lévő holttestek kikerüljenek onnan.

Négy bekötési ponton a hajó kiemeléséhez szükséges befűző köteleket átvezették, az egyik oldalon egy bárkához rögzítették. Egy másik bárka, amihez a kötelek másik végét erősítik majd, most foglalja el a helyét. Vasárnap fűzik be a hevedereket, ehhez Jasenszky Nándor elmondása szerint nagy szerencse kell, a kiemelés ezután kezdődhet el.
 

Egy német alapítvány kutyás áldozatkeresést ajánlott fel, őket Hajdu Jánosnak, a TEK parancsnokának döntése alapján Paks környékére vitték.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.