Eltört az orosz oknyomozó újságíró bordája, amíg őrizetben volt Moszkvában

külföld
2019 június 09., 09:11
comments 145

A  Lettországból működő, orosz ellenzéki portál, a Meduza újságíróját, Ivan Golunovot még csütörtökön vették őrizetbe Moszkvában, és azzal gyanúsítják , hogy szintetikus drog volt nála. Golunovnak szombaton meg kellett jelennie a bíróságon, ahol tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt mondta, semmilyen kábítószerrel kapcsolatos visszaélést nem követett el, és kész segíteni a nyomozást. A bíróság döntése értelmében augusztus 7-ig lesz házi őrizetben. Az újságíró könnyek között nyilatkozott a sajtónak a vádlottak számára kialakított cellában a bíróságon. 

Golunovot bírósági meghallgatása előtt kórházba kellett vinni, de a hatóságok nem közölték, hogy miért. Az Agora nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy agyrázkódása és bordatörése van. A Meduza is arról számolt be, hogy az újságírót valószínűleg megverték, miután őrizetbe vették.

Ivan Golunov, a Meduza oknyomozó újságírója egy moszkvai bíróságon 2019. június 8-án.
photo_camera Ivan Golunov a bíróságon Fotó: Eugene Odinokov/Sputnik

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Ivan Kolpakov, a Meduza szerkesztője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Golunov ez utóbbi miatt fenyegetéseket is kapott. A Meduza szerint annak is köze lehet a letartóztatásához, akiről a következő cikkét írta. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.