Eltört az orosz oknyomozó újságíró bordája, amíg őrizetben volt Moszkvában

külföld
2019 június 09., 09:11
comments 145

A  Lettországból működő, orosz ellenzéki portál, a Meduza újságíróját, Ivan Golunovot még csütörtökön vették őrizetbe Moszkvában, és azzal gyanúsítják , hogy szintetikus drog volt nála. Golunovnak szombaton meg kellett jelennie a bíróságon, ahol tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt mondta, semmilyen kábítószerrel kapcsolatos visszaélést nem követett el, és kész segíteni a nyomozást. A bíróság döntése értelmében augusztus 7-ig lesz házi őrizetben. Az újságíró könnyek között nyilatkozott a sajtónak a vádlottak számára kialakított cellában a bíróságon. 

Golunovot bírósági meghallgatása előtt kórházba kellett vinni, de a hatóságok nem közölték, hogy miért. Az Agora nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy agyrázkódása és bordatörése van. A Meduza is arról számolt be, hogy az újságírót valószínűleg megverték, miután őrizetbe vették.

photo_camera Ivan Golunov a bíróságon Fotó: Eugene Odinokov/Sputnik

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Ivan Kolpakov, a Meduza szerkesztője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Golunov ez utóbbi miatt fenyegetéseket is kapott. A Meduza szerint annak is köze lehet a letartóztatásához, akiről a következő cikkét írta. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt