Kirúgták Montenegró szerb szövetségi kapitányát, mert nem volt hajlandó vezetni a csapatát Koszovó ellen

Több 444 videó?
Szeretném

Azonnali hatállyal menesztették a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, a szerb Ljubisa Tumbakovicsot, miután pénteken nem volt hajlandó vezetni a csapatot a soron következő, Koszovó ellen esedékes Európa-bajnoki selejtezőn.

Ljubisa Tumbakovics itt még kapitányként 2019 március 27-énFotó: Mustafa Ozturk/Anadolu Agency

Tumbakovicsra állítólag hatalmas nyomás nehezedett a szerb hatóságok részéről, hogy jelenlétével ne legitimálja Koszovó, mint független nemzetállam létjogosultságát. 

Tumbakovics nem volt egyedül a tiltakozásával: a montenegrói csapat két szerb származású játékosa, Filip Sztojkovics és Mirko Ivanics sem volt hajlandó pályára lépni.  

A montenegrói szövetség közleményében váratlan és szomorú meglepetésként, és szerződésszegésként aposztrofálta a történteket, így döntött a kapitány menesztéséről. Szomorúan vették tudomásul, hogy ebben az ügyben a politika felülkerekedett a sporton. 

Tumbakovics 2016 januárja óta vezette a montenegrói csapatot - pontosan azóta, hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetségek, mint a FIFA és az UEFA, is elismerik független és teljes jogú tagállamként. (A sorsolások során viszont a szövetségek biztosítják, hogy Szerbia és Koszovó ne kerülhessenek egy selejtezőcsoportba.)

A most zajló Európa-bajnoki selejtezők első két mérkőzéséj a csapat egy döntetlent (Bulgária) és egy vereséget (Anglia) ért el. Koszovó ellen zárt kapuk mögött volt kénytelen játszani a válogatott az angolok elleni sorozatos rasszista bekiabálások miatt. A Podgoricában rendezett mérkőzés végül 1-1-re végződött. (BBC)