Megfejtették a tökéletes hasábburgonya titkát

A Popular Science nem tréfál, ha tudományról van szó, most például arra állították rá szakértőiket, hogy megfejtsék a tökéletes, kívül roppanós aranybarnára sült, belül omlósan puhára főtt hasábburgonya titkát.

Ne is szaporítsuk a szót, ugorjunk is át a tökéletes sültkrumpli mellé ajánlott olivás-tojássárgás-fokhagymás mártogató receptjén, és nézzük, hogy mi a nagy titok: A sütés!A Popsci szakértői a krumplit 6x6 milliméteres hasábokra javasolják vágni, ezt a méretet hívja a francia konyhaművészet batonnet-nek, és ez tűnik a hasábburgonya ideális méretének. A szakértők ajánlása szerint a krumplit úgy érdemes aprítani, hogy előbb levágunk az egyik oldalából egy centi vastag darabot, majd erre az oldalára fordítjuk a krumplit, hogy stabilan álljon.

A felaprított krumplit hideg vízben leöblítjük, gondosan leszárítjuk, majd bő (az ajánlás szerint 12,5 centi vastag) olajban kis adagokban kb. öt percig sütjük. Az olaj hőmérséklete 170 fokos legyen, az újabb adagok kisütése előtt győződjünk meg róla, hogy nem hűlt ez alá.

Öt perc sütés után a krumpli még bőven nincs kész, színre is halvány lesz még. Nem baj. Le kell csöpögtetni és hűlni hagyni. Ha pedig már mindjárt kész az ebéd, jöhet a második sütés. Ekkor már 185 fokosra kell hevíteni az olajat, amiben az elősütött krumplit kb. 4 percig kell sütni, míg aranybarna nem lesz. Ezután kis csöpögtetés után már tálalható is. (Amúgy ha rám hallgatnak, ebben a hőségben inkább nem sütnek semmit olajban.)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.