Lovász László levélben kéri a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg az akadémiai törvény elfogadását

Több oldalas levelet írt a parlamenti képviselőknek Lovász László, az MTA elnöke arról, hogy miért is hülyeség a törvény, amivel a kormány elvenné az akadémiától a kutatóhálózatát. Lovász a parlament elé terjesztett, T/6359. számon nyilvántartott törvényjavaslathoz fűzött kommentárt. Ez az a javaslat, amellyel a kormány gyakorlatilag kisajátítaná az MTA vagyonát, és elvenné a kutatóhálózat irányítását a tudósoktól. Lovász levele első részében ezért a kutatóhálózat jelenlegi működését vázolja, külön kiemelve, hogy arról az MTA a törvényi előírásoknak megfelelően minden évben tájékoztatja a kormányt, mely ezidáig sosem élt semmilyen kifogással beszámolóikkal szemben.

Tájékoztatja a képviselőket, hogy a mintegy ötezer kutatót és kutatást segítő személyt foglalkoztató kutatóintézetekben nemzetközileg elismert kutatások zajlanak, a kutatóhálózat szakmai munkáját független testületek rendszeresen értékelik a nemzetközi normák szerint.

Ezután rátér a törvényjavaslattal szembeni kritikákra, külön kiemelve, hogy azt minden egyeztetés, hatásvizsgálat, egyéb nélkül terjesztették elő, így például azt sem tudni, hogy egyáltalán mi a célja.

Majd pontokba szedve felsorolja a főbb problémákat:

  • hogy külön létrehoznak egy testületet, aminek egyedüli célja az "intézményes keretek között folytatott kutatások intézményrendszerének fenntartása, működtetése", bár ehhez a feltételeket még a törvényjavaslat szerint is az MTA-nak kéne biztosítania;
  • Annak az MTA-nak, amelynek a kutatóhálózata még csak nem is képviselheti magát ebben az új testületben;
  • amelytől a kormány gyakorlatilag elveszi a vagyonát;
  • emellett a törvény nem gondoskodik a kutatóhálózatban foglalkoztatottak bérezéséről;

Lovász emellett sajátosnak tartja, hogy a kormány még át is akarja keresztelni a kutatóhálózatot, ráadásul Arról az Eötvös Lorándról, akiről az ország legnagyobb egyetemét is elnevezték. Lovász szerint ez zavart okozhat.

Lovász levele zárásaként azt javasolja a képviselőknek, hogy fontolják meg, alkalmas-e egyáltalán jelen formájában a törvény az elfogadásra. Egyben emlékeztette őket rá, hogy Palkovics László miniszter csaknem napra pontosan egy éve, 2018. június 15-én még azt állította, hogy "a kormány nem akarja csökkenteni az akadémia költségvetését, nem akarja átvenni az akadémiai kutatóintézeteket [...] a továbbiakban is az akadémia autonóm döntése marad, hogy ezeket az intézeteket hogyan kívánja a jövőben menedzselni".

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.