Már 2500 éve is füveztek Kelet-Ázsiában

2019 június 12., szerda 17:07

A marihuánafogyasztás egyik legrégibb bizonyítékát találták meg a kelet-ázsiai Pamír-hegységben: a 2500 éves edényekben pszichoaktív anyagot mutattak ki a kutatók – közölte a jénai Max Planck Történetkutató Intézet.

A vizsgálatokból kiderült, hogy akkoriban ismert, magas THC-tartalmú (a tetrahidrokannabinol a kannabisz pszichoaktív hatóanyaga) növényeket válogattak ki, hogy halotti szertartásokon égessék el azokat.

Az eredményeket a Science Advances című szaklap friss számában jelentette meg a jénai Max Planck-intézet nemzetközi kutatócsoportja, amiben részt vettek a kínai tudományos akadémia tudósai is.

A korai kannabiszhasználat nyomaira akkor bukkantak, amikor a kelet-kínai magashegységben talált, fából készült tömjénes edények funkcióját akarták megfejteni.

A kelet-pamíri temető edényeiben talált szerves anyagok izolálásához és azonosításához a gázkromatográfia-tömegspektrometria módszerét használták. Meglepetésükre az izolált anyag kémiai profilja megegyezett a kannabiszéval, sőt magasabb volt benne a THC, mint a vadon termő kannabiszban általában.

A tudósok szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy az egykor a Pamírban élő emberek magas THC-tartalmú kannabiszfélét égettek.

„Az eredmények azt a feltételezést támasztják alá, hogy először Kelet-közép-Ázsia hegyvidékein használták pszichoaktív hatóanyaga miatt a kannabiszt, és innen terjedt el a világ más tájaira” – mondta Nicole Boivin, a jénai intézet igazgatója. (MTI)