Trumpnak nem tetszik, hogy barátja, Kim Dzsongun után kémkedik a CIA

Nem kellett sokat várni Donald Trump reakciójára a hírre, hogy Kim Dzsongun két éve meggyilkolt féltestvére, Kim Dzsongnam a CIA informátora lehetett. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, az amerikai haderő főparancsnoka saját bevallása szerint nem engedné meg a CIA-nak, hogy informátorokkal kémkedjen Kim Dzsongun után. Vagyis Donald Trump ellenzi, hogy az amerikai hírszerzés a hírszerzők bevett módszereivel próbáljon információkat szerezni az Egyesült Államok egyik fő ellenségéről, az amerikaiak biztonságát atomfegyverrel fenyegető Észak-Koreáról, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan még háborúban áll, csak tűzszünetet kötött.

"Láttam az információkat a CIA-ról a (Kim Dzsong Un) testvérét vagy féltestvérét illetően. Azt mondanám neki (Kimnek), hogy ez nem történne meg az én felügyeletem alatt. Nem hagynám, hogy az én felügyeletem alatt megtörténjen" - hangoztatta Trump. Kim Dzsongnammal 2017 februárjában, tehát már Trump elnöksége idején végeztek észak-koreai ügynökök Malajziában, ahol a Wall Street Journal értesülései szerint pont CIA-s kapcsolattartójával ment találkozni.

A CIA nem kommentálta a WSJ értesülését. Susan Rice, Barack Obama korábbi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-üzenetében azt mondta Trump nyilatkozatáról: "Amerika! Ez mindent elmond neked arról, amit tudnod kell az úgynevezett főparancsokról."