„Újítsuk meg Európát” néven alakítanak közös EP-frakciót a liberálisok Macron pártjával

eu
2019 június 12., 17:52
comments 162

„Újítsuk meg Európát” (Renew Europe) néven alakítanak közös frakciót a liberálisok Emmanuel Macron francia államfő pártjával az Európai Parlamentben – jelentette be Guy Verhofstadt, a képviselőcsoport jelenlegi vezetője.

„Az új frakciónk erősebb, mint valaha, egyedülálló lehetőségünk van Európa formálására. Sok munka áll előttünk, célunk Európa megújítása, egy szabad és tisztességes kontinens építése”

– írta Verhofstadt.

Bár a sajtóközleményben arról számoltak be, hogy a képviselőcsoport a „progresszív, liberális, centrista, reformista erőket” tömöríti, a hivatalos névből Macron pártja, a Köztársaság Lendületben (La République En Marche) kérésére kikerült a „liberális” szó, mert szakemberek szerint annak rossz a kicsengése Franciaországban, ahol gyakran negatív értelemben, a vadkapitalizmus egyfajta szinonimájaként használják.

„Az új név elégedettséggel töltheti el francia partnereinket, de sokunk továbbra is liberális frakcióként fog hivatkozni a csoportra”

– mondta Chris Davies, a brit Liberális Demokraták politikusa.

A frakciónak a legfrissebb mandátumbecslés szerint 106 tagja lesz a liberálisok (ALDE) korábbi 68 helyével szemben, ami jórészt a francia és a brit tagpárt választási eredményének köszönhető, így egyedül a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport előzi meg őket az EP-ben. A legnagyobb nemzeti delegációt Macronék adják 21 képviselővel.

photo_camera Fotó: Ludovic Marin/AFP

Sajtóhírek szerint az utolsó körben több név is versenyben volt még az „Újítsuk meg Európát” mellett, például az „Európaiak” és az „Európa előre”.

A frakció a jövő héten választja meg a vezetőjét és a helyetteseit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.