Kálmán Olga örül, hogy nincs tapasztalata, mert legalább nem kell magyarázkodnia, mint Karácsony Gergelynek

Budapest
2019 június 15., 03:03
comments 835

Nem a köztévé, nem is az atv, nem is az RTL, hanem egy apró csatorna, a Gulyás Márton vezette Partizán rendezett élő polgármester-jelölti vitát péntek este. Ez rögtön vakuként világítja meg a magyar sajtó helyzetét. Évente 100 milliárdot költünk a közmédiára, ez majdnem a duplája a Magyar Tudományos Akadémia teljes költségvetésének. Közben a választópolgárok egy közadakozásból fenntartott aktivista oldalon ismerkedhetnek meg azokkal, akik az ország fővárosának vezetésére aspirálnak. A vitán Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), Kálmán Olga (független, DK támogatás) és Karácsony Gergely (MSZP-P, Szolidaritás), tehát az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek csaptak össze. A dispután szinte kizárólag programokról volt szó, ami nagyon intellektuálisan hangozhat elsőre, valójában a jelöltek egymásra licitálva vagy egymással egyetértve két és fél órán keresztül öntötték ránk a reális, de azért többnyire inkább irreális ígéreteiket. Nem a kemény szócsaták estéje volt. 

Ez azért is volt csalódás, mert a vitát csúnya árulások és intrikák előzték meg, amiknek itt már szinte nyoma sem volt. 

Egymásra bólogatva volt mindenki szociálisan érzékeny, határtalanul zöld, elkötelezetten átlátható és kérlelhetetlenül demokrata. Jót tett volna az estének egy nyers Tarlós vagy egy krakéler Puzsér.

Mindenki bringautat varázsolna a Körútra, megsokszorozná a köztéri vécéket, leállítaná a liget-projektet, kitárná a nép előtt a városháza kapuit. Az összes jelölt örömmel nyitná meg a Pride-ot, építene egy csomó bérlakást, emlékhelyet állítana a cigány-gyilkosságok áldozatainak, kitiltaná a dízel autókat, P+R parkolóhelyek ezreit hozná létre, és annyi zöld területet és parkot, hogy Budapest 5 éven belül nem is város lesz, hanem brazíliai esőerdő.

Az érdekes rész akkor jött, amikor Gulyás Márton, a moderátor a programokról áttért a kényesebb kérdésekre. Kálmán Olga akkor került nehéz helyzetbe, mikor Gulyás számonkérte rajta, hogy anno műsorvezetőként még problémásnak látta, hogy a Fidesz program nélkül megy neki egy választásnak, most pedig ő teszi ugyanezt. A DK által támogatott jelölt érezhetően nem szerette ezt a kérdést. Azt válaszolta, hogy vannak alapvetései, illetve, hogy van programja, csak még nem végleges. „Hirtelen majdnem 10 millió programolvasó országává váltunk. Nem baj, ha ekkora az igény, akkor lesz.” De Kálmán Olga később ehhez kapcsolódóan azt is elmondta, hogy ő megértette az EP-kampány üzenetét, és a DK és a Momentum sikerének titkát, szerinte dolgozni kell és valami új kell. „Itt vagyok.”

Ekkor jött el az este első hegyesebb odabökés. 

Arra a korábban megfogalmazott kritikára is reagált, hogy nincs semmilyen városvezetői tapasztalata. Kálmán Olga örül, hogy nem volt még polgármester, mert így legalább nem kell magyarázkodnia, hogy kik milyen háttéralkukat kötöttek körülötte. 

Ekkor Karácsony hívei fújjolni kezdtek. 

Karácsony Gergely ennyivel nem úszta meg a dolgot. Gulyás feltette neki a kérdést, hogy, ha az állítása szerint a kerületében, Zuglóban nem tudta megakadályozni a Fidesz és az MSZP háttéralkuját, akkor főpolgármesterként hogy fog tudni gátat vetni az ilyen típusú egyezkedéseknek. Karácsony erre azt válaszolta, hogy pont azért alkalmas jelölt, mert ha valaki, akkor ő tudja, mit jelent szembenézni a parkolási maffiával. Ha már maffia, Karácsonynak volt egy nagyon izgalmas elejtett mondata a záróbeszédében. Elmesélte, hogy polgármesterként egy zuglói gazdasági szereplő, mikor nem tetszett neki egy döntése, akkor megfenyegette, hogy tudja hova jár Karácsony gyereke óvodába. (Azt viszont nem részletezte, hogy ki volt a fenyegető, milyen ügyben próbált nyomást gyakorolni rá, elérte-e a célját, és tett-e feljelentést a polgármester.) 

Kerpel-Fronius Gábornak a Momentum egyik régebbi üzenetére kellett reagálnia, ami így hangzott: MSZP = Fidesz.

A matematikai sejtést nem sikerült vagy nem akarta bizonyítani, de azt állította, hogy a Momentum ezek helyett a pártok helyett jött létre, majd mégis nyitott egy kacsacsőrt az MSZP felé: „Én nem tudok egyenlőségjelet tenni az MSZP rossz és hatékonytalan kormányzása és a NER között, ami az önnön leváltásának a lehetőségét szünteti meg. Tehát nem egyenlőek.” Ő is zárta a vitát, azzal, hogy az előválasztás tétje nem az, hogy ki a legszimpatikusabb baloldali jelölt, hanem, hogy ősszel ki képes legyőzni Tarlós Istvánt, és megszabadítani a várost a Fidesz-maffiától. 

Itt lehet megnézni a teljes vitát:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.