Munkavédelmi sisakban tartották meg az első misét a Notre Dame-ban

Először tartottak misét a párizsi Notre Dame-ban azóta, hogy a katedrális tetőszerkezete április 15-én lángra kapott, és a gótikus székesegyház épületében komoly károk keletkeztek. 

Fotó: KARINE PERRET/AFP

A szombati misére mintegy harminc embert engedtek csak be, és Párizs érseke, Michel Aupetit celebrálta. Nemcsak a felállványozott, munkaterületté nyilvánított épület tette különlegessé az eseményt, hanem az is, hogy a papok munkavédelmi sisakban jelentek meg. 

A misét statikai szakértők engedélyezték, de csak az oldalkápolnában lehetett megtartani, ahol a tűz előtt a töviskoszorút őrizték, mivel az épület többi része jelenleg nem biztonságos. A limitált férőhelyek miatt elsősorban csak papokat engedtek be a misére, de az építkezésen résztvevő pár munkás is jelen lehetett. Egy katolikus tévé élőben adta a misét.

Fotó: KARINE PERRET/AFP

A francia kulturális miniszter, Frank Riester elmondása szerint az épület továbbra is sérülékeny állapotban van. Korábban Emmanuel Macron államfő közölte, hogy az egész ország összefogásával fogják újraépíteni a katedrálist. (Sky)