Munkavédelmi sisakban tartották meg az első misét a Notre Dame-ban

Először tartottak misét a párizsi Notre Dame-ban azóta, hogy a katedrális tetőszerkezete április 15-én lángra kapott, és a gótikus székesegyház épületében komoly károk keletkeztek. 

Fotó: KARINE PERRET/AFP

A szombati misére mintegy harminc embert engedtek csak be, és Párizs érseke, Michel Aupetit celebrálta. Nemcsak a felállványozott, munkaterületté nyilvánított épület tette különlegessé az eseményt, hanem az is, hogy a papok munkavédelmi sisakban jelentek meg. 

A misét statikai szakértők engedélyezték, de csak az oldalkápolnában lehetett megtartani, ahol a tűz előtt a töviskoszorút őrizték, mivel az épület többi része jelenleg nem biztonságos. A limitált férőhelyek miatt elsősorban csak papokat engedtek be a misére, de az építkezésen résztvevő pár munkás is jelen lehetett. Egy katolikus tévé élőben adta a misét.

Fotó: KARINE PERRET/AFP

A francia kulturális miniszter, Frank Riester elmondása szerint az épület továbbra is sérülékeny állapotban van. Korábban Emmanuel Macron államfő közölte, hogy az egész ország összefogásával fogják újraépíteni a katedrálist. (Sky)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.