Újra tüntetnek Hongkongban

külföld
2019 június 16., 09:23
comments 25

Vasárnap ismét sokezer ember ment utcákra Hongkongban, a különleges státuszú városállamban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a városállam vezetése elfogadja a kiadatási törvényt, amely lehetővé tenné gyanúsítottak kiadását Kínának.

photo_camera Fotó: DALE DE LA REY/AFP

Az elmúlt hetekben két nagyobb tüntetés is zajlott: múlt vasárnap a szervezők szerint egymillió ember ment utcára a hétmillió lakosú Hongkongban, míg szerdán a tüntetők elkezdték elfoglalni a kormányzati negyed utcáit. Erre a rendőrség rendkívül erőteljesen reagált, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget.

A városállam vezetése jelezte, hogy a törvény elfogadását egyelőre felfüggesztették, ennek ellenére tartják meg a vasárnapi tüntetést. A tüntetők ugyanis a tervezet visszavonását is el akarják érni.

Ugyan a hivatalos narratíva szerint a törvénytervezettel csak egy joghézagot szeretnének megoldani, és Hongkong számos másik országgal is írt már alá hasonló egyezményt, a hongkongi értelmiségiek, üzletemberek és civilek sokasága ezt nem találta meggyőző érvnek: szerintük a törvény a Kínával szemben kritikus szereplők ellen irányulna, és ők is akár egy kínai börtönben találhatnák magukat. 

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A BBC beszámolója szerint a most vasárnap utcára menők között többen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a városvezetés valóban fel fogja-e függeszteni a törvény elfogadását, szerintük csak időhúzás történik. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.