Újra tüntetnek Hongkongban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Vasárnap ismét sokezer ember ment utcákra Hongkongban, a különleges státuszú városállamban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a városállam vezetése elfogadja a kiadatási törvényt, amely lehetővé tenné gyanúsítottak kiadását Kínának.

Fotó: DALE DE LA REY/AFP

Az elmúlt hetekben két nagyobb tüntetés is zajlott: múlt vasárnap a szervezők szerint egymillió ember ment utcára a hétmillió lakosú Hongkongban, míg szerdán a tüntetők elkezdték elfoglalni a kormányzati negyed utcáit. Erre a rendőrség rendkívül erőteljesen reagált, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget.

A városállam vezetése jelezte, hogy a törvény elfogadását egyelőre felfüggesztették, ennek ellenére tartják meg a vasárnapi tüntetést. A tüntetők ugyanis a tervezet visszavonását is el akarják érni.

Ugyan a hivatalos narratíva szerint a törvénytervezettel csak egy joghézagot szeretnének megoldani, és Hongkong számos másik országgal is írt már alá hasonló egyezményt, a hongkongi értelmiségiek, üzletemberek és civilek sokasága ezt nem találta meggyőző érvnek: szerintük a törvény a Kínával szemben kritikus szereplők ellen irányulna, és ők is akár egy kínai börtönben találhatnák magukat. 

Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A BBC beszámolója szerint a most vasárnap utcára menők között többen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a városvezetés valóban fel fogja-e függeszteni a törvény elfogadását, szerintük csak időhúzás történik. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt. 

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.