Újra tüntetnek Hongkongban

Vasárnap ismét sokezer ember ment utcákra Hongkongban, a különleges státuszú városállamban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a városállam vezetése elfogadja a kiadatási törvényt, amely lehetővé tenné gyanúsítottak kiadását Kínának.

Fotó: DALE DE LA REY/AFP

Az elmúlt hetekben két nagyobb tüntetés is zajlott: múlt vasárnap a szervezők szerint egymillió ember ment utcára a hétmillió lakosú Hongkongban, míg szerdán a tüntetők elkezdték elfoglalni a kormányzati negyed utcáit. Erre a rendőrség rendkívül erőteljesen reagált, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget.

A városállam vezetése jelezte, hogy a törvény elfogadását egyelőre felfüggesztették, ennek ellenére tartják meg a vasárnapi tüntetést. A tüntetők ugyanis a tervezet visszavonását is el akarják érni.

Ugyan a hivatalos narratíva szerint a törvénytervezettel csak egy joghézagot szeretnének megoldani, és Hongkong számos másik országgal is írt már alá hasonló egyezményt, a hongkongi értelmiségiek, üzletemberek és civilek sokasága ezt nem találta meggyőző érvnek: szerintük a törvény a Kínával szemben kritikus szereplők ellen irányulna, és ők is akár egy kínai börtönben találhatnák magukat. 

Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A BBC beszámolója szerint a most vasárnap utcára menők között többen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a városvezetés valóban fel fogja-e függeszteni a törvény elfogadását, szerintük csak időhúzás történik. 

Hongkong 1997-ben került vissza Kína felügyelete alá a brit uralom alól, és az akkori ígéret úgy szólt Teng Hsziao-ping részéről, hogy Peking ötven évig, 2047-ig nem fog beavatkozni Hongkong működésébe. A valóságban persze nem így történt, és az elmúlt két évtizedben több alkalommal is tömegtüntetések törtek ki Hongkongban az egyre erőteljesebb kínai befolyás miatt. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.