Végighallgatták a kifogásokat, majd a Parlament elé küldték az MTA átalakításáról szóló törvénymódosítást a kormánypárti képviselők

POLITIKA
2019 június 17., 17:29
comments 122

Hétfőn tárgyalta az Országgyűlés Kulturális Bizottsága a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról szóló törvényjavaslatot, az ülésen még az Akadémiai Dolgozók Fóruma képviselője is felszólalt, de hiába. A Népszava beszámolója szerint Lőrincz Viktor a kifogások egész sorát ismertette, többek közt kiemelte, hogy

  • Palkovics László miniszter törvénytervezete számos tárgyi tévedést tartalmaz,
  • miközben az átalakítást semmilyen valós, szakmai érvvel nem indokolja.
  • Se hatástanulmány, se részletes stratégia nem készült, tette hozzá.
  • Lőrincz szerint a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját.

Miután végighallgatták, a bizottság kormánypárti tagjai simán megszavazták és az Országgyűlés elé küldték az MTA megcsonkításáról szóló jogszabályt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.