Végighallgatták a kifogásokat, majd a Parlament elé küldték az MTA átalakításáról szóló törvénymódosítást a kormánypárti képviselők

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőn tárgyalta az Országgyűlés Kulturális Bizottsága a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról szóló törvényjavaslatot, az ülésen még az Akadémiai Dolgozók Fóruma képviselője is felszólalt, de hiába. A Népszava beszámolója szerint Lőrincz Viktor a kifogások egész sorát ismertette, többek közt kiemelte, hogy

  • Palkovics László miniszter törvénytervezete számos tárgyi tévedést tartalmaz,
  • miközben az átalakítást semmilyen valós, szakmai érvvel nem indokolja. 
  • Se hatástanulmány, se részletes stratégia nem készült, tette hozzá. 
  • Lőrincz szerint a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. 

Miután végighallgatták, a bizottság kormánypárti tagjai simán megszavazták és az Országgyűlés elé küldték az MTA megcsonkításáról szóló jogszabályt. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.