Végighallgatták a kifogásokat, majd a Parlament elé küldték az MTA átalakításáról szóló törvénymódosítást a kormánypárti képviselők

POLITIKA
2019 június 17., 19:29

Hétfőn tárgyalta az Országgyűlés Kulturális Bizottsága a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról szóló törvényjavaslatot, az ülésen még az Akadémiai Dolgozók Fóruma képviselője is felszólalt, de hiába. A Népszava beszámolója szerint Lőrincz Viktor a kifogások egész sorát ismertette, többek közt kiemelte, hogy

  • Palkovics László miniszter törvénytervezete számos tárgyi tévedést tartalmaz,
  • miközben az átalakítást semmilyen valós, szakmai érvvel nem indokolja.
  • Se hatástanulmány, se részletes stratégia nem készült, tette hozzá.
  • Lőrincz szerint a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját.

Miután végighallgatták, a bizottság kormánypárti tagjai simán megszavazták és az Országgyűlés elé küldték az MTA megcsonkításáról szóló jogszabályt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.