Teljesen kimerült a jegesmedve, ami 800 kilométert tett meg Oroszországban, hogy élelmet találjon

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Éhes, kimerült jegesmedvét láttak kóborolni az Oroszország sarkvidéki térségében fekvő Norilszk városának külterületén, több mint 800 kilométerre természetes élőhelyétől.  

A láthatóan kimerülten kóborló állatról készült felvételek széles körben elterjedtek a közösségi oldalakon Oroszországban.

Az állat először vasárnap este jelent meg az észak-szibériai város Talmak nevű ipari negyedében. Alexandr Korobkin környezetvédelmi illetékes szerint még mindig egy gyár környékén kószál, a rendőrség és rendkívüli helyzetek hivatalának illetékesei megfigyelik, ügyelve a térség lakóinak biztonságára.

Szakemberek egy csoportja szerdán érkezeik a városba, hogy szemügyre vegye az állatot és döntsön sorsáról. A helyi környezetvédők szerint 40 éve ez az első jegesmedve, amit a városban láttak. 

A jegesmedvék egyre gyakrabban jelennek meg emberlakta területeken Oroszország északi részén, mivel a klímaváltozás és a térségbeli fejlesztések szűkítik élőhelyét és élelemforrásait. Azonban a sarki jégtől ilyen távoli helyen ritkán látni jegesmedvét.

 Februárban a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek Novaja Zemlja félszigete egyik térségében, ahol tucatnyi élelmet kereső jegesmedve közelített meg egy falut, közülük néhány be is merészkedett az utcákra, a lakóházak közelébe. (Reuters/MTI)