Egyre kevesebb európai hisz abban, hogy a védőoltások biztonságosak

TUDOMÁNY
2019 június 19., 08:44
comments 494

Megdöbbentő kutatási eredményekről számolt be szerdán a Guardian: Európában meglehetősen nagy a bizalmatlanság az oltásokkal szemben, magasabb mint a globális átlag, és nem csak Kelet-Európában, de nyugaton is. 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy Európában az emberek 59 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a kötelező oltások biztonságosak, Nyugat-Európában mindössze 50 százalék, miközben ugyanez az arány globálisan 79 százalékon áll. 

Európában egyre kevesebben bíznak az oltásokban. Franciaországban a legalacsonyabb a bizalom: ott az emberek alig 33 százaléka szerint helytálló az az állítás, hogy a kötelező oltások biztonságosak. 

A védőoltásokkal szembeni bizonytalanságok egyre sokasodnak, mióta az oltásellenességből valóságos mozgalom lett. Eközben elrettentő történetekről olvasni nem csak Európában, de az Egyesült Államokban, és Japánban is, és a fejlett országokban emiatt is terjed egyre nagyobb sebességgel ismét a kanyaró. 

A Wellcome Global Monitor felmérése 140 ezer megkérdezett válaszait összesítve jutott arra, hogy 

az oltásellenes mozgalom, illetve a védőoltásoktól való idegenkedés általánosságban összefügg a hagyományos egészségügy, orvoslás és intézményekkel, sőt, a nemzeti kormányokkal szembeni bizalom megingásával. A Guardian idéz is egy kutatást, amely jelentős átfedést mutat a rendszerellenes-populista mozgalmak és az oltásellenes mozgalmak között. 

A felmérés szerint azok fogékonyak az oltásellenes tanokra, akik olyan kulturális közegből jönnek, vagy olyanban élik mindennapjaikat, amely általában is bizalmatlan a tudományos felfedezésekkel szemben. 

A mozgalmaknak nagy lökést ad a közösségi média is, ahol szinte féktelenül terjedhetnek a hamis információk és féligazságok - ezek jelentős része ráadásul olyan, nem, vagy nem teljesen nyilvános csoportokban történik, amelyekre a tágabban vett nyilvánosság nem tud semmilyen hatást gyakorolni. 

Minél elszigeteltebb és elmaradottabb egy ország, annál magasabb a bizalom a védőoltásokban - Ruandában például a Global Monitor szerint a lakosság 97 százaléka bízik az egészségügyi szolgáltatásokban, szemben a globális 76 százalékos átlaggal. 

A fejlett országokban az emberek olyannyira elszoktak attól, hogy járványok pusztítsanak, és halálos betegségek veszélyeztessék gyermekeik életét, könnyebben terjednek a tudománytalan, és sokszor életveszélyes elméletek. 

Ami az Európán belüli arányokat illeti, az északi országokban magasabb az emberek bizalma a védőoltásokban (73 százazék). Ezzel szemben például Kelet-Európában 65 százalék gondolja csak azokat hatékony védekezésnek a járványok és más betegségekkel szemben. 

A jelentés szerint kulcskérdés, hogy a most felnövő generációk hite és bizalma megerősödjön a hagyományos védőoltások felé, mert a trendek egyértelműen ezzel ellentétes irányba mutatnak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.