Macron privatizálná a párizsi repülőtereket, ellenfelei népszavazással akadályoznák meg

Fotó: LEWIS JOLY/AFP

Az elmúlt évtized legnagyobb privatizációjára készül a francia állam: eladnák a meghatározó részesedésüket az Aéroports de Paris nevű vállalatban, ami a Charles de Gaulle és az Orly repülőtereket működteti. A két repülőteret évente százmillióan használják.

Azzal együtt pedig, hogy Emmanuel Macron elnök eladná az állami részesedést a nemzeti szerencsejáték-cégben, illetve az ENGIE energetikai óriáscégben is, ez lenne minden idők egyik legnagyobb francia privatizációs hulláma.

A repülőterek privatizálása alapvető fontosságú része Macron modernizációs tervének - írja a Guardian. Az állam 7 milliárd euró nyereséget remél az eladásból, amit startupokat és technológiai fejlesztéseket támogató befektetési alapba irányítanának át, illetve az államadósságot csökkentenék belőle.

A lépéssel szemben komoly összefogás indul: egymással egyébként egyáltalán nem barátságos erők fogtak össze a szélsőbaloldaltól Nicolas Sarkozy jobboldali pártjáig a terv ellen. Szerintük Macron „kiárusítja a családi ezüstöt”, és az angol példa (ahol a Heathrow repülőteret és vasútvonalakat is privatizáltak) jól mutatja, milyen szörnyű eredménnyel járhat, ha a kulcsfontosságú közlekedési infrastruktúrát eladják. 

A tervük az, hogy népszavazást kezdeményeznek az eladás ellen. Ehhez a francia választók 10 százalékának, vagyis 4,7 millió embernek az aláírását kell összegyűjteni kilenc hónap alatt.