Mike Pompeo Szaúd-Arábiában tárgyal, világkoalíciót akarnak Irán ügyében

Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Szaúd-Arábiába érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy az iráni helyzetről tárgyaljon. Pompeo Szalman királlyal és Mohammed bin Szalman koronaherceggel is találkozik, majd továbbutazik az Egyesült Arab Emírségekbe hasonló témájú tárgyalásokra.

Az indulás előtt Pompeo mindkét országot nagyszerű szövetségesnek nevezte, és azt mondta, Washington világkoalíció összekovácsolására törekszik Irán ügyében. Pompeo gyermetegnek minősítette azt a térképet, amelyet Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter mutatott be annak bizonyítására, hogy a lelőtt amerikai drón nem nemzetközi vizek fölött, hanem iráni légtérben repült. Az amerikai miniszter szerint a térkép láttán senkinek sem lehet kétsége, hogy ez a fegyvertelen repülő nemzetközi légtérben repült. 

A térkép bemutatásakor egyébként az iráni külügyminiszter azt állította, a drón legalább húsz percig tartózkodott az iráni légtérben, és lelövése előtt háromszor is figyelmeztették az iráni légvédelmi erők.

Az Egyesült Államok múlt héten közel állt hozzá, hogy nyílt fegyveres konfliktusba keveredjen Iránnal, de az elnök az utolsó pillanatban megakadályozta az amerikai drón lelövése miatti válaszcsapást. (DW, MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.