Mike Pompeo Szaúd-Arábiában tárgyal, világkoalíciót akarnak Irán ügyében

külföld
2019 június 24., 12:20
comments 88
photo_camera Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Szaúd-Arábiába érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy az iráni helyzetről tárgyaljon. Pompeo Szalman királlyal és Mohammed bin Szalman koronaherceggel is találkozik, majd továbbutazik az Egyesült Arab Emírségekbe hasonló témájú tárgyalásokra.

Az indulás előtt Pompeo mindkét országot nagyszerű szövetségesnek nevezte, és azt mondta, Washington világkoalíció összekovácsolására törekszik Irán ügyében. Pompeo gyermetegnek minősítette azt a térképet, amelyet Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter mutatott be annak bizonyítására, hogy a lelőtt amerikai drón nem nemzetközi vizek fölött, hanem iráni légtérben repült. Az amerikai miniszter szerint a térkép láttán senkinek sem lehet kétsége, hogy ez a fegyvertelen repülő nemzetközi légtérben repült. 

A térkép bemutatásakor egyébként az iráni külügyminiszter azt állította, a drón legalább húsz percig tartózkodott az iráni légtérben, és lelövése előtt háromszor is figyelmeztették az iráni légvédelmi erők.

Az Egyesült Államok múlt héten közel állt hozzá, hogy nyílt fegyveres konfliktusba keveredjen Iránnal, de az elnök az utolsó pillanatban megakadályozta az amerikai drón lelövése miatti válaszcsapást. (DW, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.