Elkótyavetyélte a médiáját az MSZP

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Többszörösen hülye helyzetbe sikerült kormányoznia magát az MSZP-nek, amikor az általuk létrehozott, az üzlet idején éppen MSZP-s politikusok által is irányított Szabad Sajtó Alapítvány 2015-ben eladta üzletrészét Heinrich Pecina osztrák üzletembernek.

Többszörösen, mert amikor Pecina, aki tevékeny részese volt a magyar sajtó kormánykézre játszásának, hirtelen kellemetlenné vált a magyar kormány számára - Heinz-Christian Strache botrányának magyar mellékszála volt, hogy Pecinával példálózva beszélt a legnagyobb osztrák bulvárlap megszerzésének tervéről -, akkor lehetőségük lett két ujjal mutogatni az MSZP-re, hogy a szocialisták boltoltak Pecinával.

A politikai vonatkozáson túl azonban vannak gazdasági vonatkozások is. A G7 szerint a Szabad Sajtó Alapítvány áron alul adott túl 27 százalékos részesedésén. Százmilliót kaptak érte, miközben ők maguk is sokkal nagyobb értéken tartották nyilván részesedésüket, korabeli beszámolójuk alapján 260 millió forintot bukhattak.

A G7 szerint nagyjából ugyanekkora bukás jön ki akkor is, ha Pecina cégének akkor 70 százalékos pakettjének értékéből indulunk ki. Ezt a Mediaworks 854 millió forinton tartotta nyilván, ez alapján az alapítvány részesedése 330 millió forintot érhetett.

Hogy a százmillió forint milyen kevés volt a lapért, azt jelzi, hogy egy évvel a Népszabadság megvétele után Schmidt Mária 240 milliót fizetett a Figyelőért, amely egyrészt hetilap, másrészt negyed-ötöd annyi példányban fogyott csak, mint a napilap.

Hasonlóan rossz üzletet kötött a párt egykori pénztárnoka, Puch László, amikor megvette, majd eladta a Szabad Földet is kiadó Mezgazda Kiadót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a G7 a cégbe került vagyoni jogok és a végrehajtott tőkeemelés alapján egymilliárd forintra becsüli a vételárat. Ez amúgy nem volna rossz üzlet, a vállalkozás nyereséges, Puchék az első két évben 282 millió forint osztalékot vettek ki a cégből, majd váratlanul eladták az egészet a Mediaworksnek. A G7 szerint a Mediaworks beszámolója alapján 635 millió forint lehetett a vételár, vagyis Puchnak még az osztalékokkal együtt is sikerült buknia az üzleten.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.