Strache ugyanazt az üzletembert ajánlotta az oroszoknak, aki bezárta a Népszabadságot

POLITIKA
2019 május 18., 10:09
comments 281

Amikor az osztrák alkancellár a most előkerült ibizai bulivideóján arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet  Heinz-Christian Strache az oroszoknak. 

Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek. Később az osztrák üzletember újabb vidéki lapokat vásárolt fel.

photo_camera Heinrich Pecina Fotó: Mohai Balázs/MTI

A tulajdonosváltás után a lapok látványosan propagandaüzemmódra álltak át: a nem elég kormánybarát újságírókat és szerkesztőket szinte azonnal kirúgták, és attól kezdve az újságok törzsanyagát pedig egy központi szerkesztőségében állították elő. A választások előtti napon már minden lap ugyanazzal az Orbán-interjúval hirdette, hogy „Mindkét szavazatot a Fideszre!” 

photo_camera A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti napon Fotó: 444

Bár az üzletembert két éve az osztrák bíróság felfüggesztett börtönre ítélte csalás és hűtlen kezelés miatt, továbbra is szoros kapcsolatban maradt a magyar kormánnyal, 2017-ben 

Orbán Viktor külön tárgyalt Pecinával, amikor az új osztrák kormány megalakulása után Bécsbe utazott.

Amikor Ausztria próbálja utolérni Magyarországot

Ezt a rendszert irigyelhette meg Strache is, mivel az ibizai videón arról beszélt, hogy „hasonló médiahátországot akarunk, mint amilyet Orbán is felépített”. Úgy számolt, hogy ha a Kronen Zeitung a választások előtt elkezdi tolni a pártját, nem 27, hanem 34 százalékot érnek el. 

Cserébe az oroszok tarolhattak volna a közbeszerzéseken, ugyanis a megállapodás további része lett volna, hogy ha az FPÖ kormányra kerül, az orosz befektetők megkapták volna azokat az útépítési megbízásokat, amiket eddig a Strabag nyert meg. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt