Strache ugyanazt az üzletembert ajánlotta az oroszoknak, aki bezárta a Népszabadságot

POLITIKA
2019 május 18., 10:09
comments 279

Amikor az osztrák alkancellár a most előkerült ibizai bulivideóján arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet Heinz-Christian Strache az oroszoknak.

Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek. Később az osztrák üzletember újabb vidéki lapokat vásárolt fel.

Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners (akkori) tulajdonosa a Vienna Capital Partners (akkoriban még) új hazai médiavállalatának, a Mediaworksnek a budapesti székhelyén tartott sajtótájékoztatón
photo_camera Heinrich Pecina Fotó: Mohai Balázs/MTI

A tulajdonosváltás után a lapok látványosan propagandaüzemmódra álltak át: a nem elég kormánybarát újságírókat és szerkesztőket szinte azonnal kirúgták, és attól kezdve az újságok törzsanyagát pedig egy központi szerkesztőségében állították elő. A választások előtti napon már minden lap ugyanazzal az Orbán-interjúval hirdette, hogy „Mindkét szavazatot a Fideszre!”

A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a 2018-as parlamenti választás előtti napon
photo_camera A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti napon Fotó: 444

Bár az üzletembert két éve az osztrák bíróság felfüggesztett börtönre ítélte csalás és hűtlen kezelés miatt, továbbra is szoros kapcsolatban maradt a magyar kormánnyal, 2017-ben

Orbán Viktor külön tárgyalt Pecinával, amikor az új osztrák kormány megalakulása után Bécsbe utazott.

Amikor Ausztria próbálja utolérni Magyarországot

Ezt a rendszert irigyelhette meg Strache is, mivel az ibizai videón arról beszélt, hogy „hasonló médiahátországot akarunk, mint amilyet Orbán is felépített”. Úgy számolt, hogy ha a Kronen Zeitung a választások előtt elkezdi tolni a pártját, nem 27, hanem 34 százalékot érnek el.

Cserébe az oroszok tarolhattak volna a közbeszerzéseken, ugyanis a megállapodás további része lett volna, hogy ha az FPÖ kormányra kerül, az orosz befektetők megkapták volna azokat az útépítési megbízásokat, amiket eddig a Strabag nyert meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.