Kormányközeli kézbe került az utolsó nagyobb vidéki lapkiadó

media
2017 július 31., 12:56
comments 208

A HírTV értesülései szerint az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadása is Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe került. A tulajdonosváltásról körímélben értesítették a dolgozókat.

Heinrich Pecina korábban a Mediaworks kiadóvállalat tulajdonosaként volt ismert a magyar médiapiacon. Ezt a kiadót aztán eladta Mészáros Lőrinc egyik cégének, de előtte még megszüntette a Népszabadságot.

A Mediaworksé volt a legtöbb magyar vidéki napilap is. Ezen a piacon tovább nő a kormányközeli befolyás azzal, hogy Andy Vajna egyik céges érdekeltsége megveszi a Délmagyarországot, a Kisalföldet és a Borsot kiadó Lapcom Kiadó Zrt.-t. A Russmedia bekebelezésével pedig lényegében lezárul a folyamat:

a teljes vidéki sajtó kormányközeli üzletemberek kezébe kerül.

Pecina persze önállóbb szereplő, mint Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna: az osztrák bankár a Fidesz legfelsőbb köreivel is jó viszonyban van, de fontos szövetségese volt korábban Spéder Zoltán, az FHB régi vezetője is, aki tavaly nagyon látványosan hullott ki Orbán Viktor kegyeiből.

Most azonban abból látszik, hogy Pecina Orbán akaratának megfelelően cselekedhet, hogy a Russmedia megvásárlására a HVG szerint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB adott hitelt, ezek a bankok pedig Mészáros Lőrinchez köthető pénzintézetek.

A 444 ebben a cikkben még januárban előre jelezte, hogy totális hatalomátvétel jöhet a vidéki lappiacon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt