Kormányközeli kézbe került az utolsó nagyobb vidéki lapkiadó

A HírTV értesülései szerint az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadása is Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe került. A tulajdonosváltásról körímélben értesítették a dolgozókat.

Heinrich Pecina korábban a Mediaworks kiadóvállalat tulajdonosaként volt ismert a magyar médiapiacon. Ezt a kiadót aztán eladta Mészáros Lőrinc egyik cégének, de előtte még megszüntette a Népszabadságot.

A Mediaworksé volt a legtöbb magyar vidéki napilap is. Ezen a piacon tovább nő a kormányközeli befolyás azzal, hogy Andy Vajna egyik céges érdekeltsége megveszi a Délmagyarországot, a Kisalföldet és a Borsot kiadó Lapcom Kiadó Zrt.-t. A Russmedia bekebelezésével pedig lényegében lezárul a folyamat:

a teljes vidéki sajtó kormányközeli üzletemberek kezébe kerül.

Pecina persze önállóbb szereplő, mint Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna: az osztrák bankár a Fidesz legfelsőbb köreivel is jó viszonyban van, de fontos szövetségese volt korábban Spéder Zoltán, az FHB régi vezetője is, aki tavaly nagyon látványosan hullott ki Orbán Viktor kegyeiből.

Most azonban abból látszik, hogy Pecina Orbán akaratának megfelelően cselekedhet, hogy a Russmedia megvásárlására a HVG szerint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB adott hitelt, ezek a bankok pedig Mészáros Lőrinchez köthető pénzintézetek.

A 444 ebben a cikkben még januárban előre jelezte, hogy totális hatalomátvétel jöhet a vidéki lappiacon.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.